Nieuwsbrief 2023 nr. 23

Pleinterras Sint Pietersstraat
Fietsstal
Fietslast
Wandelen langs beelden
Werkgroepen
Magie
Verse diesel
Nieuwe rubriek: aardigheden
Agenda

Pleinterras Sint Pietersstraat

Na de aanwijzing van de stoep bij café Enfin en tegenover café Forum tot pleinterras vraagt Forum voor de helft daarvan een terrasvergunning aan. Daarvoor is ondermeer overleg met de buren nodig. John Paulus informeerde zijn buren daarover bij brief van 13 november.

Stalling

Met omwonenden is onze vereniging geen voorstander van een terras op deze plaats. Eerder ligt het in de rede bezoekers van deze buurt een goede fietsstalvoorziening te bieden.

Fietslast

Elders aan de Pieterstraat worden fietsen nog creatiever geparkeerd:

Wat doen universiteit en gemeente?

Beeldenwandeling

Er zijn nog enkele plaatsen voor onze beeldenwandeling op 8 december. We verzamelen vanaf 13:45 bij het monument van de Frans Vluchtelingen aan de kruising van Nieuwenhofstraat en Rode brug. De wandeling start om 14:00 uur. Na ongeveer 1,5 uur gebruiken we koffie en vlaai bij Lure.

Werkgroepen

De werkgroep leefbaarheid maakt binnenkort opnieuw de wandeling die in 2018 leidde tot het ZWARTBOEK TOEGANKELIJKHEID EN VEILIGHEID VAN HET JEKERKWARTIER. De werkgroep hoopt te zien dat veel is verbeterd.

Magische wintertafel

Het bestuur van het Buurtnetwerk Binnenstad Maastricht nodigt buurtbewoners van de binnenstad uit voor de Magische Wintertafel. Die vindt tijdens Magische Maastricht plaats op woensdag 13 december 2023 van 16:00 tot 19:00 uur op het Vrijthof.
Terwijl u geniet van hapjes, drankjes en muziek, heeft u de gelegenheid om uw medebewoners en lokale ondernemers te ontmoeten en eventuele ideeën of problemen in uw woonomgeving te bespreken. Dit evenement is geschikt voor alle leeftijden. Voor uw kinderen staat een verrassing klaar. Daarnaast kunt u rond 15:30 de Sint Servaas Basiliek bezoeken.
Deelname is kosteloos; aanmelden verplicht.

Verse spullen in oude lucht

Ook bewoners van ons kwartier kopen verse spullen op de markt. De weg daarheen is bezwangerd van uitlaatgassen. Dat wordt met de implementatie van ZES (0-emissie-zone) in 2025 veel beter. Dachten wij. Handelaren en gemeente temperen onze verwachtingen. Zo blijkt uit een bericht in de Limburger en uit de informatie die verkeerswethouder John Aarts gemeenteraad gaf.
De cri de coeur van een van onze lezers onthouden wij uw niet.
De aardappelen voor de frieten bij het bestuursdiner in 2025 haalt uw bestuur ouderwets lopend van Sint Pieter.

Aardigs

Onze oproep aardige verhalen uit de buurt in te zenden voor publicatie in onze nieuwsbrief krijgt respons. Een van onze lezers zond anoniem (naan bekend bij de reactie) het volgende verhaal.

Over expats in Maastricht

Ik woon in het appartementencomplex aan de Bisschopsmolengang. Wij hebben twee katten. Ons jonge katje is laatst ontsnapt. Na veel wanhopig rondlopen zag mijn vrouw haar zitten, hoog in de dakgoot, luid piepend en volstrekt onbereikbaar. Al onze buren leefden met ons mee. Iedereen zei hoe akelig ze het voor ons vonden, en ook natuurlijk voor het katje. Eén stel buren reageerde anders. Dat waren onze nieuwe Hongaarse buren, die wij nog nauwelijks kenden, een jong stel van dertig jaar oud, hij informaticus, zij afgestudeerd in mediation. En, ook belangrijk, zij hebben twee katten. Zij belden aan en verontschuldigden zich voor hun onaangekondigde bezoek maar ze wilden graag helpen met het terughalen van onze kat. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. We zijn er een paar uur mee bezig geweest, met zijn vijven, niet alleen mijn vrouw en ik en onze Hongaarse buren, maar ook de moeder van onze Hongaarse buurvrouw uit Boedapest die toevallig bij haar dochter op bezoek was. We hebben van alles geprobeerd: een mand aan een stok, onze Hongaarse informaticus stond beneden met een matras om onze kat op te vangen als zij naar beneden zou vallen, en eindelijk, eindelijk is het gelukt. Ik ben zelf een expat. Weliswaar niet uit Hongarije, maar uit Amsterdam. Wij expats voelen ons vaak een beetje buitengesloten. Maar laten we niet vergeten dat de opbloei van Maastricht van de laatste decennia vooral te danken is aan de nieuwkomers.

Agenda

  • Op 8 december organiseren wij een beeldenwandeling.
  • De nieuwjaarsborrel van onze vereniging vindt plaats op 9 januari 2024.
  • In het voorjaar van 2024 maken wij onder begeleiding van Servé Minis een wandeling langs de loop van de Jeker.
  • In het voorjaar van 2024 leidt Truus Wanrooij-Roks een bezoek aan het Historisch Centrum Limburg.
  • Mogelijk bezoeken wij in 2024 een in oude luister herstelde jekermolen.