Nieuwsbrief 2023 nr 16

Beleidsplan
Werkgroepen
Niets doen
Verzet en verzetjes
Kunst en kind
Agenda

Beleidsplan

Een eerdere versie van ons nieuwe beleidsplan werd op geleide van opmerkingen tijdens de BJK-jaarvergadering definitief gemaakt. Leden krijgen de tekst binnenkort per mail.

Werkgroepen

Wilt u meedenken en praten over uw eigen woon- en leefomgeving? Meld u dan aan voor een van de werkgroepen die conform het nieuwe beleidsplan worden ingesteld.
De Werkgroep omgevingsplan wordt heropgestart. Dat is gezien de komst van de omgevingswet nodig.
Een ouder verkeersplan voor onze buurt verdient bijstelling. Het bestuur stelt het op prijs als leden met ideeën over de verkeerssituatie in het Jekerkwartier (en omliggende buurten) hiertoe een Werkgroep Verkeer willen starten.
Tenslotte kan een nieuwe Werkgroep Leefbaarheid zich sterk gaan maken voor de in het beleidsplan gestelde doelen ten aanzien van de leefbaarheid in het Jekerkwartier.
Om de lijnen met het bestuur kort te houden, neemt in elke werkgroep tenminste één bestuurslid zitting. Waar mogelijk faciliteert het bestuur het werk van de verschillende werkgroepen.
Hebt u belangstelling voor deelname of wilt u nadere informatie? Stuur een bericht aan info@bewonersjekerkwartier.nl.

Vakantie

Genoot u van de vakantie? Uw redactie ook! Daarom wezen wij u niet op de open monumentendag (9-10 september), de inkom (21-25 augustus) en de de lezing van historicus Luc Panhuysen over het beleg van Maastricht (10 september).

Vrolijk verzet

Met ‘Het Jekerkwartier. Broedplaats van vrolijk verzet’ heeft Frank Bokern een toegift geschreven op zijn bestseller ‘Crapuul. Kroniek van een krottenwijk’. In Franks nieuwe boek gaat het verhaal verder. De krotbewoners en kunstenaars van het Jekerkwartier krijgen in de jaren zestig en zeventig gezelschap van de nozems, de provo’s, de hippies en de krakers. Met hun ludieke protesten zorgen ze ervoor dat de stad eindelijk de luiken opengooit.
Frank Bokern presenteert zijn boek op 7 oktober.
Daarna krijgt u bij twee gelegenheden de kans kennis te maken met Frank Bokern en om zijn nieuwe boek te kopen en te laten signeren (aanmelden bij www.pesthuyspodium.nl):
Op 8 oktober leidt Frank Bokern de toehoorders door het verhaal van het Jekerkwartier met foto’s, anekdotes, achtergronden bij (oud-)bewoners en fragmenten uit het boek. Zo vertelt hij in vogelvlucht het verhaal van de buurt die nu zo sjiek en sjoen is, maar lange tijd de broedplaats was van vrolijk verzet.
Op 12 oktober praten Frank Bokern en René Corten over het nieuwe boek, het verband, de overlap en het verschil tussen ‘Jekerkwartier’ en ‘Crapuul’, de impact van ‘Crapuul’ en de uitgebreide en dubbelzinnige recensie van ‘Crapuul’ van Ad Knotter in ‘Publications’. Komen er nog meer boeken over Maastricht?

Porselein van Martia Tersteeg

Jekerkwartierbewoner Martia Tersteeg biedt ons de gelegenheid kunst te kopen en Save the Children te steunen.
Martia -initiatiefneemster en ook jarenlang actief voor de Tapijntuin- maakt mooie porseleinen objecten zoals kopjes, kommetjes en schalen. Die verkoopt ze met haar kleindochters op 7 oktober van 14-16 uur in Restaurant Tout à Fait. De hele opbrengst is voor Save the Children.
Martia en haar kleindochters kijken uit naar uw komst.

Komende activiteiten

  • Donderdag 7 oktober: toer door de schatkamer van de collectie Neutelings in het Bonnefantenmuseum. Wij kijken uit naar een nieuw college van Peter te Poel.
  • Op 7 oktober (14-16 uur Tout à Fait) verkoopt Martia Tersteeg door haar gemaakte objecten ten behoeve van Save the Children.
  • Op 8 en 12 oktober kunt u Frank Bokern ontmoeten in het Pesthuys. Aanmelden kan via deze link.
  • In het voorjaar van 2024 leidt Truus Wanrooij-Roks een bezoek aan het Historisch Centrum Limburg.
  • In voorbereiding is een toer door de schatkamer van de collectie Neutelings in het Bonnefantenmuseum. Wij kijken uit naar een nieuw college van Peter te Poel.
  • Mogelijk bezoeken wij in het najaar een in oude luister herstelde molen.
  • Mogelijk kunnen wij dit jaar het opgeknapte monument ter herdenking van de oorlogsvluchtingen 14-18 onthullen.