Nieuwsbrief 2023 nr 15

Beter zitten
Terrasgezelligheid
Bussen in Jekerkwartier
Fietsen in (binnen-)stad
Wandelen met Coen
Sint Pieterstraat
Tegels voor goud
Knopen tellen
Lixhe
Aachen
Komende activiteiten

Stilzitten of bewegen

Bewegen is gezond, zitten moet je vermijden. De gemeente zet gevaar door met nietsdoen zitten te ontmoedigen:

Wij maakten er melding van via de gemeente-app.
Melden helpt, zo ervaren wij bij meldingen van loszittend trottoirstenen. Helpt u de gemeente ons te helpen door melden van verbeterpunten?

Terras je, verras je

Een nieuw en uitgebreid “pleinterras” voor je woning, zoals nu op hoek Stenen Brug kan een behoorlijk impact op het woongenot van de omgeving hebben. Bewoners en de BJK hebben  daar dan ook bezwaar tegen gemaakt. Mede daartoe heeft de gemeente sluitingstijden aangegeven waar de uitbaters het nu weer niet mee eens zijn. 
Verassend  is nu dat nu blijkt dat de uitbaters niet alleen met de gemeente en de  omwonenden maar ook onderling last van elkaar hebben. Lees hoe de Limburger bericht over het pleinterras op de Sint Pieterstraat.
Wij denken dat de beste oplossing is om terug te gaan naar de oorspronkelijke  rustige situatie, zoals in ons bezwaar bij de gemeente ook werd bepleit. Houdt het bij het oude terras van Enfin. En ruim de huidige “fietsenbult” op met een paar goede stallingsplaatsen en verder wat extra ruimte voor de wandelaar en toerist. De omgeving heeft daar meer aan dan hier elke m2 uit te baten als terras. 

Openbaar vervoer

Wie vanuit ons kwartier de bus wil nemen moet ver lopen. BJK was het vervallen van de oude lijn 9 een doorn in het oog. Samen met Buurtnetwerk Binnenstad bespreken wij met gemeente, Arriva en provincie mogelijke verbeteringen. 
In een gesprek met Arriva en provincie op 17 juli presenteerden wij onze bevindingen en voorstellen. De bijeenkomst was zinvol, maar de problematiek van (vervallen) buslijnen blijkt complex. Duidelijk werd dat de door ons veronderstelde maximale loopafstand tussen 2 lijnen van 450 meter al lang achterhaald is. Er wordt nu een afstand van 950 meter gehanteerd. Dat betekent dus vooral voor degenen die slecht ter been zijn een behoorlijke verslechtering.
Door de gemeente wordt een onderzoek naar het OV in het centrum uitgevoerd. Wij hebben de gemeente laten weten dat we hierbij betrokken willen worden.
Afgesproken is dat bij een volgend gesprek ook de gemeente uitgenodigd zal worden. Het bestuur blijft zich -samen met Buurtnetwerken Binnenstad en de Kommel- inzetten voor het verbeteren van de busverbindingen in het centrum.

Particulier vervoer

Fietsen is gezond, vervangt autorijden en geeft overlast. De gemeente werkt daaraan. Werkt u mee aan posifiets? Wij blijven werken aan een leefbare stad.

Rondgang in het Jekerkwartier met Coen Eggen.

Op 20 juli wandelde Coen met een beperkt aantal mensen langs onze rijke historie. Henk van de Voort schrijft over de rondgang en Coen’s verhalen. 
Coen is een ervaren bouwhistoricus die honderden panden in Maastricht en Limburg bouwhistorisch heeft onderzocht. Hij beschikt zodoende over een enorme (ook parate) kennis die hij met belangstellenden wilde delen, deze keer met als centraal thema: de Jeker.
Het ging over de verschillende takken van de Jeker in de stad -minstens vijf-, over de tientallen molens die aan de Jeker lagen, over kibbelarijen tussen verschillende belanghebbenden, over de vele kloosters en hun boeiende geschiedenissen, en ja, ook over zijn kritiek op de gemeente aangaande haar omgang met het bouwkundige erfgoed in de stad
We hebben twee prachtige woonhuizen bezocht.
Het huis met de roos (in de bovenlatei van de voordeur) is een groot en hoog huis, grotendeels 18e eeuw maar in oorsprong veel ouder, dat nu opnieuw een voorzichtige restauratie zal ondergaan. Heel bijzonder is de schitterende Louis XV schouw die in de voorkamer -geheel origineel- nog aanwezig is.
Daarnaast een oud convent dat niet zo heel geleden door de eigenaar fraai is gerestaureerd. De kapconstructie is nog uit het originele gebouw (ca. 1480).
Het is een echt stadspaleis geworden met een grote, schitterend vormgegeven tuin, waarin ons hele gezelschap, met koffie en vlaai, in een heerlijk zonnetje door de familie ontvangen werd en waar we een en ander nog ’s konden doornemen.
Al met al een buitengewoon interessante en plezierige rondgang door ons prachtige Jekerkwartier.

Gastgevers: dank voor de toegang tot jullie huizen. Coen, dank voor je inspirerende verhaal. Voor de reportage danken wij Henk van de voort.

Verkeersplateaus Sint Pieterstraat

Op 27 juli gaf de gemeente in Stayokay informatie over de komende wijzigingen in het profiel van de Pieterstraat. Na meer dan een decennium praten ziet het er naar uit de de werkzaamheden vanaf maart 2024 worden gestart.

Van tegel naar groen

Helpt u Maastricht aan de Gouden Schep of de Gouden Tegel? Schep tegels uit uw tuin en vergroen het gat. Stuurt u ook een foto naar ons? De mooiste transitie publiceren wij in een volgende nieuwsbrief.

Knoop: van duizend naar nul?

In de vorige nieuwsbrief vertelden wij over het voorkomen van de Japanse duizendknoop in onze buurt. De gemeente kwam onmiddellijk in actie:

De gemeente heeft overigens niet genoeg geld om stadsbreed deze woekeraar aan te pakken. Onze rechteroever zal de plant voorlopig voor lief moeten nemen, zo lezen wij in de Limburger.

Naar Lixhe?

Over onze huizen wordt weer naar Beek gevlogen. Gaat in de toekomst de ook rook van een biomassacentrale in Lixhe mee onze richting uitwaaien? Dat een eerder besluit die centrale niet te bouwen komt te vervallen lijkt niet uitgesloten, bericht de Limburger.
Kan Maastricht de eigen duizendknopen later in Lixhe laten verbranden?

MAA

Niet enkel Lixhe maakt onze lucht vuil. Het vliegveld dat wij met Aken delen blijkt onze longen te verstoffen. Kijk op NPO wat een arts en een toxicoloog daarover melden.

Komende activiteiten

  • In het najaar leidt Truus Wanrooij-Roks een bezoek aan het Historisch Centrum Limburg.
  • In voorbereiding is een toer door de schatkamer van de collectie Neutelings in het Bonnefantenmuseum. Wij kijken uit naar een nieuw college van Peter te Poel.
  • Mogelijk bezoeken wij in het najaar een in oude luister herstelde molen.
  • Mogelijk kunnen wij dit jaar het opgeknapte monument ter herdenking van de oorlogsvluchtingen 14-18 onthullen.
  • In oktober presenteert Frank Bokern (Crapuul) zijn nieuwe boek over het Jekerkwartier.