Nieuwsbrief 2023 nr 14

Verslag stadsdeelbezoeken
Fietsstalplaatsen
Kloar loch?
Duizendknopen en één knoopje
Duizend beestjes vellen kunst
Komende activiteiten

Stadsdeelbezoek

Op 14 december 2022 spraken bewoners en belanghebbenden in The Masters veel thema’s met het College van Burgemeerster en Wethouders. Op 30 juni ontvingen wij de rapportage van alle stadsdeelbezoeken die onze input verwoordt en vertelt wat daarmee gebeurt.

Parkeren

Grote steden bouwen parkeerplaatsen voor auto’s snel af. Maastricht is nog niet zover. Veel aandacht krijgt wel het parkeren voor fietsen. Dat wordt verboden en het verbod wordt gehandhaafd.
Goed te zien dat dat strenge beleid wordt geflankeerd door het voornemen om op geschikte plekken stallingen voor fietsen te maken. De gemeente vraagt ons daarin mee te denken. Als u een locatie weet waar fietsparkeergelegenheid wenselijk is en mogelijk lijkt, kunt u dat melden. Wij bespreken alle voorstellen voor onze buurt met de gemeente.

Adem

Nu de politiek de milieuzone aan andere steden laat, dreigt schone lucht voor Maastricht een kwestie van lange adem worden. Milieudefensie en buurtorganisaties zitten niet bij de pakken neer. Samen bevorderen wij dat Maastricht de vrijgevallen M€ 4,7 zo optimaal mogelijk gaat inzetten om -passend in het spoorboekje– onze lucht van smetten te schonen.

Topografie van de buurt

Wie wil niet weten waar de Japanse duizendknoop in onze buurt krioelt? Ga naar de Maastrichtse kaartviewer, klik de gewenste vinkjes en zie:

Het lijkt accuraat. Uw secretaris was erbij toen in de schooltuin in het Lang Grachtje de strijd met de duizendknoop werd aangebonden. Staat die onuitroeibare kleine knoop ook op de kaart? Ja zeker:

Totemknabbelaars

Kleine beestjes werden op het Tapijnterrein verbeeld in een totem.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_0311-3-1024x768.jpeg


Onlangs viel die totem ten prooi aan kleine knabbelaars.

Kunst en natuur: mooi in vergankelijkheid.

Komende activiteiten

  • 20 juli: Bouwhistorische rondgang door het Jekerkwartier onder leiding van bouwhistoricus Coen Eggen (volgeboekt).
  • In het najaar leidt Truus Wanrooij-Roks een bezoek aan het Historisch Centrum Limburg.
  • In voorbereiding is een toer door de schatkamer van de collectie Neutelings in het Bonnefantenmuseum. Wij kijken uit naar een nieuw college van Peter te Poel.
  • Mogelijk bezoeken wij in het najaar een in oude luister herstelde molen.
  • Mogelijk kunnen wij dit jaar het opgeknapte monument ter herdenking van de oorlogsvluchtingen 14-18 onthullen.
  • In oktober presenteert Frank Bokern (Crapuul) zijn nieuwe boek over het Jekerkwartier.