Fietsenkelder in centrum Maastricht gaat zeker 7,5 miljoen euro kosten

De Limburger  8 juli 2022 door Annelies Hendrikx

Nog steeds zoekt Maastricht naar een goede plek voor de dringend gewenste ondergrondse fietsenstalling in de buurt van Markt/Vrijthof, maar de gemeenteraad kan er alvast rekening mee houden dat zo’n voorziening minimaal 7,5 mijoen euro gaat kosten.

Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens een ambtelijke presentatie over het Actieplan Fietsparkeren in het ‘domein algemene zaken’. Er is al langer behoefte aan een grote fietsenkelder in west, met 1500 tot 2000 plekken, staat in het actieplan. Onder het Vrijthof zit een stallinkje voor 240 fietsen: dat is niet alleen veel te klein, maar ook kwalitatief onder de maat. „Hopelijk komt er nog dit jaar duidelijkheid over de mogelijkheden van een grote stalling onder Markt/Vrijthof”, aldus Simone Coumans, beleidsadviseur veiligheid en leefbaarheid.

Lees ook: Maastricht verkent mogelijkheden voor een fietsenkelder in Centrum-West

Vijf handhavers zijn inmiddels druk met het controleren van fout gestalde fietsen en het laten weghalen van wees-exemplaren, vertelde ze. „Dat werkt: het percentage weesfietsen in stallingen in het centrum is teruggebracht naar vijf.” Enkele jaren geleden lag dat op sommige plekken nog op dertig. Toch meldde Peter Vrehen van de SP dat hij met zijn rolstoel het „paleis van de democratie” Mosae Forum amper kan bereiken door foutgestalde fietsen. In het centrum wordt niettemin standaard gecheckt, meldde Coumans. In de buitenwijken gebeurt dat naar aanleiding van meldingen van burgers. 

‘Verkameren’

Rondom ‘verkamerde’ panden is nog altijd veel fietsoverlast, meldde Coumans. „Al is sinds 2015 een eigen fietsenstalling verplicht bij ‘verkameren’: daar kunnen we niet op handhaven, omdat de wet dat niet toestaat.” De grote kelder bij het station (2850 plekken) wordt goed gebruikt, maar ook daar „handhaven we twee keer per week op fietsen die buiten de stalling zijn geplaatst”. Nieuwe ‘hotspots’ van hinderlijk gestalde fietsen zijn onder meer de Kommel, de Bogaardenstraat en de Capucijnenstraat. 

Lees ook: Laat Maastrichtenaar fiets nog rondslingeren op trottoir? Burgemeester neemt geblinddoekt proef op de som

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *