LUCHTKWALITEIT – Stadsbrede petitie voor milieuzone Maastricht

DE LIMBURGER – DOOR  JOOS PHILIPPENS, D.D. VRIJDAG 24 JANUARI 2020

Een verbond van twintig Maastrichtse belangengroepen start een onlinepetitie, met als doel de lokale politiek bewegen vaart te maken met de milieuzone.

Maastricht besloot begin 2018 in het stadscentrum een milieuzone in te stellen. Een paar maanden later bepaalde minister Stientje van Veldhoven (Milieu) dat het weren van benzineauto’s niet mag. Ook zette ze een streep door handhaving met Akense milieustickers, waardoor Maastricht miljoenen kostende camera’s moet aanschaffen.

Toen eind vorig jaar Duitsland besloot geen gegevens van auto’s te leveren, stelde Maastricht de milieuzone uit.

Vanwege bezuinigingen staat die nu ter discussie. Volgens de twintig belangengroepen laat de politiek de burgers in de steek. De petitie verschijnt binnen twee weken online en er komt ook een zogeheten stadsronde waarin de bewoners met de politiek overleggen over de milieuzone.

Gezondheid

Paul Rutten van Milieudefensie: „Jaarlijks sterven in Maastricht zeventig mensen vervroegd vanwege slechte luchtkwaliteit, diverse grenssteden hebben wel al een milieuzone. Over tien à vijftien jaar rijden veel meer auto’s op elektriciteit of waterstof, maar de komende jaren lijdt de gezondheid van veel mensen acuut onder fijnstof.”

Wouter Mulder, (centrumbewoners): „Dit is een brede beweging, niet een paar gekken die achter de milieufreaks aan lopen.”

Esmeralda van Benthem (bewoners bij Kennedybrug): „We zijn al twee jaar bezig, maar de politiek doet niks, waardoor de mensen meldingsmoe worden.”

Andere maatregelen

Manuël Boessen (Maastricht-West): „De overheid gaat uit van daggemiddelden qua fijnstof, waarbij de vrijwel autoloze nacht meetelt. Dat zegt dus niets over de piek aan fijnstof overdag.”

De brandbrief is ondertekend door zestien bewonersgroepen en door Fietsersbond Maastricht, Alliantie tegen Uitbreiding MAA, Maastricht4Climate, Milieudefensie Maastricht en John Wevers, oud- wethouder stadsontwikkeling.

Wethouder Gert-Jan Krabbendam is voor de milieuzone, maar zegt dat hij besluiten van de gemeenteraad over de milieuzone moet uitvoeren. „Maar we zijn bezig met zestig andere maatregelen om de luchtkwaliteit te bevorderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *