Nieuwsbrief 2022 – nr. 8

Positief fiets Parkeren: #posifiets

Fietsen is positief. Voor de gezondheid van de fietser. En voor de gezondheid en de gemoedsrust van andere bewoners en bezoekers van de stad. Gebruik van de fiets kent ook nadelen. Parkeren op de stoep hindert rolstoelers. Fietsenden zitten niet enkel elkaar maar ook andere verkeersdeelnemers toenemend in de weg. Fietsen verwezen. Nieuwe voorzieningen zijn duur.

Door het programma #Posifiets zoekt onze gemeente wegen om fietsen in goede banen te leiden.

Zo kun je fietslabels per mail bestellen bij Gitta Starremans. (Gitta.starremans@zuid-limburg-bereikbaar.nl). In de Kapoenstraat leidde gebruik daarvan tot een opmerkelijk succes:

Bewoners helpen verder door de eigen fiets te gebruiken zonder anderen te hinderen. En door overlast door andermans fietsen te melden (zie over melden onze informatie daarover). Een melding over een hinderlijk geparkeerde fiets wordt doorgestuurd naar Handhaving. Die hecht een waarschuwing aan de fiets en verwijdert die later.

Melden van overlast

Melden van overlast (bv. fietsen, vuilnis, ratten, geluid, …) gaat via de gemeente App. Velen raken gefrustreerd omdat terugkoppeling tegenvalt. Toch blijft het van het grootste belang overlast te melden. De gemeente richt haar beleid immers in op geleide van het aantal meldingen. Meld dus dingen waar u last van hebt of waar u zich aan ergert altijd. Reken er echter niet op dat er meteen een oplossing wordt geboden. Echter, niet melden betekent dat er ook niets geregistreerd wordt. En dan blijft de overlast bestaan.

Vuilniszakken

Vuilniszakken bewaren wij thuis tot de dag van ophalen. Wij zien steeds vaker dat onze buren daarop niet kunnen wachten. Die zakken worden dan een prooi voor ratten die -mede door onze omgang met vuilnis- zich vermenigvuldigen.

Meld een te vroeg aan de straat geplaatste! zak. Dan kan het zijn dat handhaving in zo’n zak op zoek gaat naar gegevens van de vervuiler die dan wordt beboet.

Pierre Kemp

Op donderdag 21 juli werd het opgeknapte en omgedraaide beeld van Pierre Kemp opnieuw onthuld. Wiel Kusters (Stichting Pierre Kemp), Marijke van Lierop (BJK) en Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) spraken vol vuur. Peter Severijns speelde saxofoon. Wethouder Frans Bastiaans gaf acte de présence. Hij kreeg de opdracht zich in te spannen om van het Pierre Kemppark een literaire ontmoetingsplaats te maken. Onder de ongeveer 60 gasten waren bekende dichters aanwezig. Bijzonder was de komst van Marijke Stultiens-Thunissen, de vrouw van beeldhouwer Rob Stultiens die het beeld destijds maakte en in 2002 overleed.

De zon bleef weg, de engeltjes staakten het plassen, drank smaakte, muziek gaf leven.
Pierre Kemp beschreef dat in zonniger omstandigheden zo:

Toen ik die boog daar had geürineerd
en ik het zonlicht erin ving, prees ik intens,
ver van de wijsheid, die mij was geleerd:
Wat schoon kristal is er toch in de mens!
En in extase voor het lieflijke geluid:
Welk een muziek gaat van de mens toch uit!

Mogelijk heeft een enkele aanwezige na afloop van de plechtigheid het struweel opgezocht….

Achter het hek: Looiershof

Lopend van de Tribunal door de Looiersgracht passeert u een hek dat vragen stelt. Is die fraai opgeknapte stadsmuur achter het hek langs te lopen? Het hek lijkt enkel te passeren door wie er achter woont.

U wilt uw gasten dat mooie stukje Maastricht tóch laten zien? Dat kan. Loop door naar de Grote Looiersstraat en betreedt ter hoogte van nummer 22  het terrein van de oude vermicellifabriek. Loop door tot aan het eerste hek. Daardoor ziet u de Verwerhoek. Sla linksaf om langs de muur walmuur naar de Looiersgracht te lopen. Daar komt u het hek dat uw belangsteling wekte opnieuw tegen. U ziet ook een knop om dat hek te openen. U kunt een ervaring rijker bevrijd teruglopen naar de Tribunal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *