Limburger “Centrum Maastricht wil ook limiet studentenkamers”

“De discussie over het spreiden van studentenkamers in Maastricht duurt voort. Twee buurtplatforms in het Jekerkwartier vragen onafhankelijk van elkaar om een limiet.
Ze opereren in dezelfde buurt, weigeren samen te werken, maar willen wel hetzelfde: het aantal studentenkamers maximeren.
Buurtnetwerk Jekerkwartier en Bewoners Vereniging Jekerkwartier ­eisen dat in het Maastrichtse centrum dezelfde begrenzingen gaan gelden voor studentenhuisvesting als elders in de stad, inclusief een procentuele kamerlimiet tot op straatniveau.

Brief

De twee buurtplatforms stuurden afgelopen vrijdag en maandag allebei afzonderlijk een brief naar het stadhuis, waarvan de strekking nagenoeg hetzelfde is. Met het oog op de naderende gemeenteraads­verkiezingen in maart willen ze ­bereiken dat ook in het centrum maximaal 20 procent van de woonpanden beschikbaar is voor studentenhuisvesting.

Aanscherping

Voorzitter Jacques de la Haye van Buurtnetwerk Jekerkwartier doet bovendien een poging om ‘een weeffout’ in het gemeentelijk beleid te herstellen. De gehanteerde percentages voor studentenkamers per straat zijn gebaseerd op het aantal panden en niet op het aantal kamers achter de voordeur.
“Of er nu een of tien kamers achter die voordeur zijn, het maakt niet uit. Ze wegen even zwaar, ze tellen steeds voor één pand. Maar voor de buurtbewoners maakt het wel degelijk verschil”, schrijft De la Haye. Hij vindt aanscherping van de regels nodig.
Het buurtnetwerk prijst de economische voorspoed die de Universiteit Maastricht brengt, ‘maar dat betekent niet dat studenten privileges moeten krijgen’.

Illegaal

Wouter Mulder van Bewonersvereniging Jekerkwartier constateert dat ‘de vele woningsplitsingen – niet zelden illegaal – een zware aantasting van de woonfunctie tot gevolg hebben gehad. “Hele straten, die tot voor enkele jaren vooral vast werden bewoond, gaan ten onder aan omzetting in kamerverhuur, vakantieverblijven en illegale B&B-hotelletjes. Regulier bewoonde woningen met vaste bewoners zijn op één hand te tellen, terwijl vaste bewoners onmisbare dragers zijn van stedelijke kwaliteit, continuïteit en duurzame leefbaarheid.”

Op slot

Hij waarschuwt het stadsbestuur dat iets moet gebeuren: “Als het ons niet lukt om terugloop van de groep vaste bewoners te stoppen, zal onze binnenstad een belangrijk kenmerk en kwaliteit verliezen: dat van een aantrekkelijke woon- en verblijfsstad met goede sociale controle, veilig en vertrouwd voor bewoners en bezoekers. Het is dan ook onbegrijpelijk dat in de binnenstad de straten niet op slot gezet kunnen worden.”

Dagblad de Limburger, 16 januari 2018
John Hoofs

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20180116_00054130/centrum-maastricht-wil-ook-limiet-studentenkamers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *