Nieuwsbrief 2024 nr 10

Kunst in provinciehuis

Het bezoek aan de kunstwerken in het provinciehuis op 29 mei was een nieuw hoogtepunt in onze uitstapjesagenda. Deelnemers genoten en organisator Marijke van Lierop geniet daar weer van.
Het was een buitengewoon leerzame en boeiende rondleiding. We weten nu waarom het provinciehuis op een eiland gebouwd is en hoe de provinciale staten functioneren. We hebben de kunst bewonderd en stilgestaan bij het verdrag van Maastricht.

Gezien de grote belangstelling zullen we volgend jaar wederom een excursie naar het provinciehuis opnemen.

Participatie

Dagelijks horen en lezen wij over zegeningen van en gedoe over wijzingen in onze omgeving. In een drukgebruikte stad ontstaat licht verschil van mening over de inrichting van wat wij zien, ruiken, voelen en horen. Ons polderlandschap biedt de oplossing: praten. In de omgevingswet heet dat participatie. Dat begrip geeft ieder de inhoud die past.
Als burgers zitten raadsleden met de handen in het haar. Om hen op weg te helpen schreef de Vereniging Nederlandse Gemeenten een toelichting op de omgevingswet. Een tekst die onze lezers leesbaar inzicht kan geven.

Boven de ondergrondse Jeker

Op 12 juli wandelt Servé Minis met maximaal 15 belangstellenden langs en over de overkluisde loop van de Jeker. Ook aan de hand van foto’s vertelt hij over tal van bijzonderheden.

  • Verzamelen vanaf 10:15 uur bij het beeld van Olterdissen op de Grote Looiersstraat
  • 12:30 uur: koffie met vlaai bij Lure
  • Kosten: € 12,50 voor leden (niet-leden 15,-) inclusief koffie en iets lekkers
  • Aanmelden: via info@bewonersjekerkwartier.nl
  • Betaling: NL73ABNA0108424391 onder vermelding van naam en ‘Jekerwandeling’

MAA

Vliegen geeft ruimte. En onrust voor wie wil uitslapen of in de tuin wil lezen.
Na jaren vol vracht- en passagiersvluchten genieten wij in het Jekerkwartier van de relatieve rust die dalende omzet van MAA biedt.
Anderen worden onrustig van het gemeenschapsgeld dat naar ons vliegveld stroomt.

Leefbaar

Als vorsten leven wij in ons Jekerkwartier. Geen dag lijkt voorbij te gaan zonder dat we genieten van kleine en grotere zaken. Maakte u iets aardigs of hartverwarmends mee? Schrijf het ons om uw buurtgenoten in een volgende nieuwsbrief mee te laten genieten!

Leesbaar

Neemt u niet graag een boek mee om op een bankje in het park te lezen? Er zijn buurtbewoners die door een raam aan de straatzijde poëzie aanbieden. Lezen kost niets en geeft in het voorbijgaan veel genoegen.

Parkeren: langer kan maar wordt duur

Woners, gasten, ontvangers, winkelaars en autobezitters maak je zelden tegelijk gelukkig. Het nieuwe parkeerbeleid van Maastricht lijkt plezier en ongemak van vierwielers wat eerlijker te verdelen. Op weg naar een autoluwe stad?

Natuurgluren

Wij gluren met genoegen naar de natuur in en rond Tapijn. Gestuurd door de vrijwilligers van Natuurgluren. Van deze groep was Rob Jansen lang de hoofdcoördinator. Hij is ons ontvallen. Met de groep vrijwilligers missen wij Rob. De bewonersvereniging hoopt dat Natuurgluren een vervanger vindt. Iets voor u?

Waalse Kerk

In het voorbijgaan ziet u dat aan de Waalse Kerk wordt gewerkt. Bekruipt ook u de lust om binnen te wandelen om te kijken hoe het er voor staat? Dat kan natuurlijk niet. Een fraai alternatief is het volgen van de blog over de renovatie.

Jekermuziek

Op zondag 9 juni genieten wij van Jekerklassiek. Op 16 juni van Jekerjazz.

Gestremde waterafvoer of zoek zwerfvuil

Wij stimuleren wat opvalt bij de gemeente te melden. Een loszittende tegel wordt snel vastgezet. Oplossen van andere knelpunten gaat wel stroever. Zo werd een melding over een verstopte kolk gelezen als een melding van zwerfafval. Dat werd door toegesnelde ruimers niet gevonden waarop de melding als afgehandeld werd geboekt. Dat maakt dromen over persoonlijk contact met gemeentelijke diensten levend.

Parkeerpylon

Soms is het nodig een parkeerplek te claimen om bijvoorbeeld een bejaarde relatie te kunnen ontvangen. Wij zagen niet eerder een paal geclaimd. Om de fiets aan vast te maken?

Agenda