Nieuwsbrief 2023 nr 9

Waalse Kerk
Enfin en Forum
Parkeren
Industrie en Jeker
Onkruid en monarchie
Martinushofje
Fietsen naar school
Aarde en lucht
Activiteiten

Waalse Kerk: informatiebijeenkomst op 1 juni

In onze vorige nieuwsbrief berichtten wij over de plannen om de Waalse Kerk Maastricht aan Sint Pieterstraat 6 te renoveren. In vervolg daarop nodigt Klaas Koelewijn, voorzitter Stichting Waalse Kerk Maastricht, bewoners van het Jekerkwartier uit voor een informatiebijeenkomst over deze renovatie op 1 juni.
U bent vanaf 19:30 welkom. Om 20.00 uur opent Klaas Koelewijn waarna Laura Piovan, Architect van bureau Archaris Architecture een presentatie verzorgt. Na stellen en beantwoorden van vragen wordt de bijeenkomst om 21:00 afgesloten. Vervolgens is er gelegenheid elkaar onder het genot van een hapje en een drankje te ontmoeten en kunnen de aanwezigen in kleine groepen rondgeleid worden in het monumentale gebouw.
Op www.waalsekerkmaastricht.nl krijgt u al een impressie van de renovatie plannen. 

Pleinterras

BJK maakte bezwaar tegen de vergunning voor het pleinterras waarop Enfin en Forum hun terras kunnen vestigen of uitbreiden. Daarover vond op maandag 8 mei een hoorzitting plaats. Wij houden u van de uitkomst van de procedure op de hoogte.

Parkeerhulp

Onze auto’s leren parkeren. Voor de vergunning zorgen we zelf. Zonder hulp?
Ooit kocht je als bewoner van het Jekerkwartier een levenslange vergunning om te parkeren. Voor betaling daarvan gaf je een machtiging. Zonder omkijken of boetes parkeerde je of liet je je auto dat doen. Een stelsel waar enkel je erfgenamen na je verscheiden last van krijgen.
Intelligente automatisering maakt leven en parkeren eenvoudiger. Via gemeentemaastricht.nl vind je na 16 invoeracties (muisklik of toets) het e-loket parkeren. Onder de knop ‘Huidige producten’ vind je -als alles goed is- je parkeervergunning. Als dat niet zo is bel je 14043. Mogelijk bereik je na een aantal keuzes een aardige medewerker die de weg naar een vergunde parkeerplaats wijst.
Heb je digid of e-herkenning, voldoende saldo en digivaardige hulp? Dan is boetevrijparkeren binnen 2 uur geregeld. Denk er wel aan het hele proces elk kwartaal of -als zo ingesteld- jaar te herhalen.
Volgt u het nog? Geen nood: op de site van de gemeente vind u de handleiding van 27 pagina’s.

Jeker als bron van industrie

U weet dat Petrus Maastricht tot bakermat van de Nederlandse industriële revolutie maakte. Weet u ook dat water, paarden en stoom ons kwartier lang vóór Regout kracht gaven voor industriële nijverheid? De loop van de Jeker werd voortdurend verlegd, het gestuwd vermogen gereguleerd om niemand tekort te doen en het zicht op maken ontnomen door hoge muren.
Wiel Heijenrath vertelde op 3 en 6 mei wandelend over lakenwevers, leerlooiers, brouwers, dekenmakers, zeepzieders en hun handelsgeest. Wij leerden dat leer van de Jeker klimmers uit Frankfurt bij hun bergtochten steunden en hoe molens onze stoffen volden. Wiel liet ons zien wat wij dagelijks achteloos voorbij lopen zonder dat muren het nog verbergen.
Als verteller is Wiel niet te vervangen. Wie niet kan wachten op een volgende gelegenheid kope de brochure om eenzaam lezend de wandeling langs ons industrieel erfgoed te maken.

Konings(on)kruid

Met de lente kruipt onkruid tussen woning en stoep. Koningsdag nodigt tot kuisen. Het kwam er niet van. Omdat groenen roepen om behoud van natuur tussen stenen?
Na een gezellige dag ruimt de gemeente op 28 april de feestrestanten op. Niet enkel gazon en straat en worden schoongeveegd. Waar wij jong leerden dat schoonhouden van de stoep burgerplicht is, worden nu woningkanten van overheidswege getrimd. Na de verjaardag van de koning genoten wij van een grijze stoep en Italiaans met koningskruid.
Leve de gemeente!

Hofje

In Brugge en Amsterdam zoekt u rust in een hofje. Waarmee de bewoners rust wordt ontnomen. Ons Jekerkwartier kent een hofje dat de bewoners met rust laat. Om het te leren kennen moet u een bewoner leren kennen. Wie dat niet kan of wil, kan virtueel kennis maken met het Martinushofje.

Hoe naar school

Lang geleden bracht een in België wonende Maastrichtse fotograaf zijn zoon in een fraaie cabriolet in de Begijnenstraat naar school. Aan de poort van de school genoten we van de witte Saab met blonde krullenbollen.
Nu trekken we de neus op voor de auto en verlangen naar onze eigen schoolgang: te voet of met de fiets. De gemeente faciliteert dat (zie ook De Limburger). Nu in de Capucijnenstraat en op Sint Pieter. Wanneer is onze Begijnenstraat aan de beurt?

Schone lucht

Bent u net zo (groot)oud(er), actief en aardelievend als Frans Vollenbroek? Deze advocaat van de aarde helpt wie gelijk wil krijgen in discussies met overheid of bedrijf.
Zou milieudefensie Maastricht daar hulp kunnen krijgen als het toneel voor verwerkelijking van de milieuzone in Maastricht van politiek naar gerecht schuift?

Komende activiteiten

  • Onze Algemene Ledenvergadering vindt op 3 juli plaats.
  • In het najaar leidt Truus Wanrooij-Roks een bezoek aan het Historisch Centrum Limburg.
  • In voorbereiding is een toer door de schatkamer van de collectie Neutelings in het Bonnefantenmuseum. Wij kijken uit naar een nieuw college van Peter te Poel ergens in het voorjaar.
  • Mogelijk bezoeken wij in het najaar een in oude luister herstelde molen.