Nieuwsbrief 2023 nr. 5

Gluren
Kijken
Fietsen
Jeugd
Verjongen
Politiek
Klimwand
Toeristen
Klacht over klacht
MABP
Komende activiteiten

Gluren bij de buren

Gluren bij de Buren, het amateurkunstfestival met optredens in tuinen verspreid over de stad, komt deze zomer voor de vijfde keer naar Maastricht. Op zondag 2 juli veranderen gazons en veranda’s voor één dag in podia, en de loungesets in tribunes. De organisatie zoekt vanaf nu naar hosts en acts, aanmelden kan tot en met zondag 14 mei via glurenbijdeburen.nl.

Kijk in de wijk

René Verspeek wandelt met belangstellenden op woensdag 5 april vanaf 13:30 door en langs universitaire gebouwen in het Jekerkwartier. Wij starten bij het beeld van Sjeng Tans achter de poort van Tongersestraat 53. Na afloop praten wij na bij de serre aan de achterkant van het hoofdgebouw op het Tapijnterrein. Kosten € 7,50 inclusief koffie en iets lekkers (voor niet-leden € 10,-). Aanmelden via info@bewonersjekerkwartier.nl. Betaling: NL73ABNA0108424391 onder vermelding van naam en ‘wandeling UM’.

Milieuzone

Milieudefensie, Fietsersbond en Maastricht for Climate organiseerden een fietstocht langs de meest longbeschadigende fijnstofplekken. Om het belang van de milieuzone opnieuw onder de aandacht te brengen (zie ook de Limburger). Uw secretaris -fietsliefhebber en verbrandingsmotorlijder- reed mee. De opkomst was bevredigend én teleurstellend. 150 fietsers toonden aan dat voorrangsregels op belangrijke rotondes fietsers in staat stellen de stad plat te leggen. Iets voor een volgende actie om de gemeente tot uitvoering van een oud besluit te brengen?

Wie de jeugd heeft…

Hoopvol was de deelname van studenten (Maastricht for Climate) naast grijze hoofden. Waar wij in het buitenland plezier maakten, hebben moderne studenten er plezier in ons te leren op te komen voor hun en onze gezondheid. “What do we want?” “Een mllieuzone!” “When do we want that?” “Now!” lieten zij ons scanderen. Zo hartverwarmend dat het doet vergeten dat je in Maastricht in het Engels om een pilsje moet vragen.

Verjongen

Onze vraag naar ideeën voor verjonging van ons ledenbestand blijft staan. Wonen er jongeren in het Jekerkwartier?

Aardverschuiving

Provinciaal en landelijk lieten wij de aarde schuiven. Dat dringt niet door tot lokale partijen in Maastricht. Op de uitnodiging deel te nemen aan de fietsdemonstratie werd niet of met ziekmeldingen gereageerd. Enkel SP, Partij voor de dieren en Groenlinks namen bij het afsluiten van de fietsdemonstratie een flesje vuile lucht in ontvangst. Weet u al waarop u over twee jaar gaat stemmen?

Spel en sport

Anders dan eerder besloten breidt de gemeente speelvoorzieningen uit. Niet enkel voor kinderen, maar ook voor ons:

of is de klimwand eerder bedoeld om toekomstige bewoners van de intensieve yuppenhouderij in het KPN-gebouw warm te onthalen?

Toeristen

Wie groots woont stelt maatschappelijk verantwoord verblijf ter beschikking aan mensen die graag naar Maastricht komen. Denkt u eraan dat te melden aan de gemeente?

Klachtwaardige klachtenafhandeling

Eerder schreven wij over de beperkingen in de afhandeling van klachten bij de gemeente. Een onzer lezers vertelt over zijn recente ervaring. Bij een melding over een hinderlijk geparkeerde auto krijgt de aangever de terugmelding dat “het voertuig niet werd aangetroffen”. Terwijl dat voertuig zijn hinderlijke positie niet had verlaten.
Verwondert het dat de gemeente trots stelt dat het percentage tot genoegen afgehandelde meldingen stijgt? Verbaast het dat ons de lust tot melden vergaat?
Een onderwerp van bespreking met onze stadsdeelwethouder en zijn regisseur.

MABP-rondleiding een succes

Ilse Urlings schrijft over het bezoek met deskundige gids aan de Maastricht Antiquarian Book & Print fair het volgende:
Zondag 12 maart zijn we met zes personen (plus Marijke als organisator) rondgeleid op de Maastricht Antiquarian Book and Print Fair in de St.Jan. We kregen leuke verhalen en interessante geschiedenissen te horen bij een vijftal standhouders. Zoals een toelichting op een plattegrond van Maastricht uit 1673 (slag bij Maastricht, waarbij de musketier d’Artagnan sneuvelde). De plattegrond werd gemaakt in opdracht van Lodewijk XIV, en bevatte veel details over het aanvalsplan. Bij het antiquariaat van Tanchelmus hoorden we een leuk verhaal over een oud boek met veel prenten, soort ‘stripboek avant la lettre’, en veel eerste foto’s uit Egypte van de piramiden en andere toeristische plaatjes die door de rijke reizigers destijds gekocht werden om thuis te laten zien. Foto’s die gemaakt werden met een sluitertijd van 10 minuten!!
Weer een ander antiquariaat vertelde over een bijzondere serie boeken met schitterende tekeningen van Nederlandse vogels. En ook, iets minder antiquariaat: het verhaal van de ‘Stichting boeken voor mensen’ over hun boekenkelder in Maastricht.
Alles bij elkaar maakte die verhalen het kijken naar die oude kaarten en boeken een stuk interessanter! Is voor herhaling vatbaar zou ik zeggen. 

Is er belangstelling om op overeenkomstige wijze volgend jaar TEFAF te bezoeken?

Komende activiteiten

  • Op 5 april leidt René Verspeek belangstellenden langs en door universitaire gebouwen in het Jekerkwartier.
  • Onze Algemene Ledenvergadering vindt op 28 juni plaats.
  • In het najaar leidt Truus Wanrooij-Roks een bezoek aan het Historisch Centrum Limburg.
  • In voorbereiding is een toer door de schatkamer van de collectie Neutelings in het Bonnefantenmuseum. Wij kijken uit naar een nieuw college van Peter te Poel ergens in april.