Nieuwsbrief 2023 nr 4

Botox en stutten
Een fitte vereniging
Fietsen voor lucht
Van bezwaar naar rechter
Komende activiteiten

Oud en mooi?

Wij doen aan Pilates of bejaardengymnastiek. Wij mediteren, drinken minder en eten gezond. Dat houdt ons fit, terwijl botox ons mooi laat zijn.
Wij knappen onze huizen op opdat ons kwartier ook zonder ons schittert.

Wij vertrouwen er op dat eigenaren en gemeente een paar rimpels wegwerken….

Hoe blijft onze vereniging fit?

Ook onze vereniging wil jong van geest blijven. Niets werkt beter dan jonge mensen met frisse ideeën. Wie helpt ons aan jonge leden? Wie heeft ideeën om jonge buurtgenoten aan ons te binden? Wie hierover voorstellen heeft kan ons per mail benaderen.

Fietsen voor frisse lucht om gezond te blijven

Verschillende organisaties maken zich sterk voor schone lucht zodat onze (klein)kinderen in Maastricht kunnen blijven. Graag ondersteunt BJK de oproep om daarvoor komende zaterdag te fietsen. Meldt u zich aan bij Paul Rutten? Uw bestuur rekent op een grote opkomst vanuit ons Jekerkwartier!

PROTEST OP WIELEN: Maastricht – laat je horen voor een Milieuzone!
Wanneer: zaterdag 18 maart om 16.00 uur, Start: Markt Maastricht,
Doel: gezonde lucht voor alle Maastrichtenaren. 
Aanmelden: ruttenpaul@xs4all.nl

Maastricht for Climate, Fietsersbond en Milieudefensie Maastricht vormen een brede beweging in onze stad die zich sterk maakt voor het milieu, het klimaat en klimaatrechtvaardigheid. Maastricht is een mooie stad om te wonen en te studeren, met een rijke geschiedenis. Maar wij maken ons ook zorgen.
Wij maken ons zorgen vanwege de slechte luchtkwaliteit in Maastricht. De uitstoot van schadelijke stoffen door verkeer in Maastricht ligt vaak wel 6(!) keer zo hoog als de actuele norm van de Wereldgezondheidorganisatie. Onderzoek bevestigt, dat wonen nabij drukke verkeerswegen gelijk staat aan het passief meeroken van wel 4 tot 5 sigaretten per dag! Enkel door langdurig in Maastricht te wonen of studeren verhoog je dus jouw kans op het ontwikkelen van astma, hart- en vaatziekten en kanker. Ook draagt de uitstoot van o.a. CO2, roet en stikstof door verkeer sterk bij aan klimaatverandering en milieuvervuiling met alle gevolgen van dien.
We moeten onze mobiliteit verduurzamen. Gelukkig is er een effectieve aanpak van de luchtvervuiling mogelijk: een Milieuzone. Dit houdt in het kort in, dat zwaar vervuilend voertuigen worden geweerd. Binnen de singels zou de Milieuzone gemakkelijk ingevoerd kunnen worden met een “ Zero Emissie Stadslogistiek” zone (ZES) die de gemeente in 2025 wilt invoeren. Hierna moet de Milieuzone worden uitgebreid tot aan de gemeentegrenzen, met Park & Ride faciliteiten aan de rand van de gemeente, waar het bezoekersverkeer richting de binnenstad wordt opgevangen en men gebruik kan maken van goedkoop, schoon OV. Uit onderzoeken, verricht in opdracht van de gemeente Maastricht, blijkt, dat een milieuzone gezondheidswinst zal opleveren voor alle inwoners in onze stad.
Wij roepen de gemeente op om de gezondheid van haar inwoners op één te zetten en werk te maken van de Milieuzone! Steden als Arnhem, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Delft, Leiden, Den Bosch, enz. hebben immers laten zien dat het kan. Iedereen – jong en oud – student of geboren Maastrichtenaar – is uitgenodigd!
Samen zullen we langs de meest vervuilde hotspots verkeer van Maastricht fietsen en de gemeente duidelijke maken dat het écht anders moet!
MAASTRICHT FOR CLIMATE – FIETSERSBOND – MILIEUDEFENSIE MAASTRICHT

KPN-gebouw: van bezwaar naar rechter

De gemeente gaat niet mee in de bezwaren die omwonenden indienden tegen de plannen om in het KPN-gebouw kleine appartementen te maken. De omwonenden bereiden een gang naar de rechter voor. U leest hierover in de Limburger.

Komende activiteiten

  • Op 18 maart fietsen wij voor schone lucht.
  • In het voorjaar zal René Verspeek belangstellenden langs en door universitaire gebouwen in het Jekerkwartier leiden.
  • Rond de zomer vindt onze Algemene Ledenvergadering plaats.
  • In het najaar leidt Truus Wanrooij-Roks een bezoek aan het Historisch Centrum Limburg.
  • In voorbereiding is een toer door de schatkamer van de collectie Neutelings in het Bonnefantenmuseum. Wij kijken uit naar een nieuw college van Peter te Poel ergens in april.