Nieuwsbrief 2023 nr 3

0-emmissie en Milieuzone
Historie en goed leven
Afscheid parkregisseur
Lezing Frank Bokern
Peukenzee
Evenementenbeleid
Volle P&R voorziening en autolege stad?
Jadoul viert jubileum
Buurtbalans en omgevingsvisie
Blijft ons kwartier leefbaar?
En verder?

Zero Emissie Stadslogisitek en Milieuzon

In “Maastricht Belicht” van 27 januari kregen Math Korpershoek (Milieudefensie Maastricht) en Manuël Boessen (Buurtnetwerk Brusselsepoort) de gelegenheid via RTV Maastricht volk en gemeenteraad informatie te geven die de verantwoordelijke wethouder niet wil kennen.
De SP stelt vragen over ZES en milieuzone. De antwoorden moeten ons geruststellen.
Wanneer geeft Maastricht de lucht waarin onze kinderen gezond oud kunnen worden?

Musketier

Wat is mooier dan leven in het Jekerkwartier? Niets natuurlijk. Of kan kennis van de rijke historie bijdragen aan levensvreugde nu? Wordt een wandeling met kleinkinderen langs de bronzen d’Artagnan nog mooier met verhalen daarover? Laaft u zich aan kennis over onze beroemde belegeraar, bijvoorbeeld door deelname aan de excursie naar de Maastricht Antiquarian Book and Print fair waarover wij berichtten in onze nieuwsbrief 2023 nr 2. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Hof van Eden

Wie droomt niet van een paradijselijke omgeving om met gelijkgestemden te dolen zonder last van handel, geluid, gebruik, tweewielers en stank?
Die hemel bood Dan Yerna als parkregisseur niet. Maar uw voorzitter en secretaris waardeerden de samenwerking met hem. Luisterend begrepen wij elkaars frustraties en mogelijkheden en zetten wij stappen naar verbetering.
Dan nam afscheid als parkregisseur. De gemeente denkt na over overdracht van zijn verantwoordelijkheden.
Dan, dank je voor luisteren, meedenken en je acties. Er is nog een en ander te wensen, maar je laat onze voortuin in goede staat achter.

Frank Bokern

In nieuwsbrief 2 wezen wij u op de lezing die Frank Bokern op 5 maart in het Pesthuyspodium geeft over zijn onderzoek naar de leefomstandigheden rond de Stokstraat. Dat hadden wij beter niet gedaan: de kaartjes raakten direct uitverkocht. Gelukkig is Frank bereid om zijn optreden op zondagavond te herhalen om 20 uur. U kunt zich daarvoor inschrijven via deze link.

Studenten ruimen zee op

Reuk van rook en resten maakt wandelen langs de Universiteitsbibliotheek onaangenaam. Waar wij zelf rookten vragen wij jongelui niet dat te laten. Wij waarderen UB en studenten voor het initiatief om op 7 februari de peukenzee op te ruimen.

Gaan die aardige studenten dat elke week doen, of gebruiken ze verder zakasbakjes?

Actualisatie Evenementen beleid

Met twee bijeenkomsten heeft de gemeente een “startup” georganiseerd voor de actualisatie van het evenementen beleid. Een eerste bijeenkomst op woensdag 1 februari over de algemeen evenementen problematiek en een tweede op donderdag 9 februari specifiek over het Vrijthof. Met deze bijeenkomsten wil de gemeente een beeld te krijgen  wat er onder bewoners, ondernemers, jongeren, studenten, ouderen  en andere groeperingen leeft. Wat vindt men van het evenementen beleid, de kwaliteit,  drukte en de gewenste toekomstige ontwikkeling. 
Beide avonden waren goed bezocht en er ontstonden levendige discussies. In kleinere groepjes werden centrale thema’s besproken: Wat betekenen evenementen voor u; Welke kwaliteiten zijn waardevol voor u; Hoe zijn balans, leefbaarheid en levendigheid te borgen.
Van belang is nu het vervolg en ook hoe de deelnemers daarbij worden betrokken. Een uitgebreid verslag zal worden gemaakt van deze eerste bijeenkomsten. Wij zijn benieuwd hoe daarnaar zal worden geluisterd. Wordt vervolgd.

Meer weten over het evenementenbeleid?

Familie in Parijs

Wie zijn kinderen in Parijs bezoekt gaat met de trein of maakt gebruik van Park & Ride. Wijst u uw bezoek op de geweldige Maastrichtse P&R-voorziening? Dat scheelt hen kosten en ons overlast door vuile lucht en zoekverkeer.
Wij stimuleerden onze stadsdeelwethouder naast Maastricht ook de parkeervoorziening te promoten. De gedachtenwisseling daarover onthouden wij u niet.

Ledenbijeenkomst over beleidsvisie

Op 6 februari namen een kleine 40 leden deel aan een overleg over het actualiseren van onze beleidsvisie. Het overleg was geanimeerd en constructief. De resultaten worden door het bestuur verwerkt in een voorstel voor een vernieuwde versie van het beleidsplan. Dat zal komende zomer aan de Algemene Ledenvergadering ter goedkeuring worden voorgelegd.

Luxemburg

Ons lid Fernand Jadoul is consul van Luxemburg in Limburg. Dit consulaat bestaat 100 jaar. De Limburger besteedde aandacht aan deze feestelijke gebeurtenis. Fernand Jadoul schreef er een boekje over, Wij feliciteren Fernand Jadoul met boek en jarig consulaat.

Omgevingsvisie

Buurtbalans geeft de gemeenteraad gedachten op inhoud en proces mee over de totstandkoming van de Omgevingsvisie. Participatie, afstemming binnen Zuid-Limburg en balans (grenzen aan de groei) zijn belangrijke thema’s.

Jekerkwartier voor iedereen?

Wie jong van lijf en geest is kan enkel genieten van ons kwartier. Wie oud wordt en gebreken krijgt ervaart belemmeringen. Een van onze leden vraagt de gemeente om aandacht daarvoor. De reacties op dergelijke verzoeken laten te wensen over.

Komende activiteiten

In het weekend van 11-12 maart kunt u deelnemen aan een excursie naar de Maastricht Antiquarian Book & print Fair.

In het voorjaar zal René Verspeek belangstellenden langs en door universitaire gebouwen in het Jekerkwartier leiden.

Rond de zomer vindt onze Algemene Ledenvergadering plaats.

In het najaar leidt Truus Wanrooij-Roks een bezoek aan het Historisch Centrum Limburg.

In voorbereiding is een toer door de schatkamer van de collectie Neutelings in het Bonnefantenmuseum. Wij kijken uit naar een nieuw college van Peter te Poel ergens in maart of april.