Nieuwsbrief 2023 nr 2

Weesfietsvrij?
Keelschot
Rectificatie
Haan of sneeuwpop?
Stadsdeel Centrum
Crapuul
Pater Castorius
Evenementenbeleid
Stads debat
Uitzicht op activiteiten

Wees fietsvrij!

Het College van Burgemeester en Wethouders nam op 17 januari een belangrijk besluit: in Centrum en Wijck te vondeling gelegde fietsen worden na 14 dagen naar het weeshuis afgevoerd. Ook de Limburger berichtte erover. Eindelijk ligt ruim baan voor voetgangers, rollatorduwers en rolstoel(be)rijders in het verschiet.

En autovrij?

Amsterdam weert auto’s uit het centrum. Utrecht bouwt een autovrije wijk. De GGD laat zien wat de gevolgen zijn van vuile lucht. Tal van steden combineren succesvol Milieuzone en Zero Emission Zone.
Maastricht betaalt onderzoek dat schrijft dat de toegevoegde waarde van een milieuzone beperkt is. Wanneer begrijpt Maastricht dat schone lucht niet alleen levens van inwoners spaart, maar de stad ook aantrekkelijk maakt voor gezonde bezoekers?

D’Artagnan

In 1673 werd D’Artagnan in onze mooie woonomgeving dodelijk in de keel getroffen. Na 350 jaar leidt dat trieste feit tot het thema voor de 15e Maastricht Antiquarian Book & Print fair. Ook dit jaar vindt die plaats in de Sint Janskerk van 10-12 maart (gelijk met het eerste weekend van de TEFAF).
De bezoeker vindt op de MABP een breed aanbod aan antiquarische boeken, prenten en kaarten. Circa 30 antiquaren uit heel Europa (oa uit België, Frankrijk, Duitsland, Cyprus, Engeland en Nederland) nemen dit jaar deel. Daarnaast zijn de 75 jarige ‘Nederlandse Exlibris vereniging voor exlibris en kleingrafiek’ en de Stichting Boeken voor Mensen / De Boekenkelder aanwezig op de beurs.
U kunt zich tot 27 februari inschrijven voor een MABP-rondleiding op zaterdag 11 of zondag 12 maart door een email te schrijven aan info@bewonersjekerkwartier.nl. Geef daarbij uw voorkeur voor dag en tijd (11 of 14 uur) aan. De kosten zijn € 10 (inclusief koffie en vlaai). U gelieve dat bedrag bij de inschrijving over te maken op NL73ABNA0108424391 ten name van Bewonersvereniging Jekerkwartier onder vermelding van uw naam en “mapb”.

Looiershof – rectificatie

In nieuwsbrief 2022 nr 14 kreeg het fabrieksterrein waarop de Looiershof is gebouwd een kwalificatie die ongenoegen wekte. De betreffende zin moet luiden: “Van een fabrieksterrein getransformeerd naar een schitterende woonplek voor nieuwe buurtgenoten.” 

Waar is de haan?

Eerder zetten VLAM en BJK zich in voor de terugkeer van de verloren gewaande haan. Die werd in opdracht van de gemeente diefstalbestendig in het park op de hoek van de Van Heylerhofflaan en Sint Lambertuslaan teruggeplaatst.
Terwijl de mussen in het park nesten bouwen, lijkt de haan door koning winter geschaakt. Wij wachten de dooi vol spanning af.

Stadsdeel Centrum

Conform het coalitieakkoord krijgt elk stadsdeel een eigen stadsdeelwethouder. Ons kwartier maakt deel uit van het stadsdeel Centrum. John Aarts is onze stadsdeelwethouder. Een stadsdeelregisseur wordt nog benoemd. Daarmee ligt het in de rede om met buurtnetwerken in het centrum samenwerking tot stand te brengen. Zo’n samenwerking kan bij gedeelde uitdagingen en gesteund vanuit de eigen achterban het gesprek met de gemeente aangaan.
BJK nodigde de buurtnetwerken uit het centrum uit om hierover op 19 januari van gedachten te wisselen. Deze eerste bijeenkomst lijkt de kiem te zijn voor een constructieve samenwerking. De netwerken blijven twee- of driemaandelijks bijeenkomen. De organisatie daarvan rouleert. Céramique is als volgende aan zet.

Stokstraat

Lezen van Crapuul hield ons uit de slaap. Op 5 maart kunt u in het Pesthuys ademloos luisteren naar elkaar en de auteur Frank Bokern.

Het Jekerkwartier als ‘toegift’ op ‘Crapuul’

Frank Bokern, de schrijver van ‘Crapuul, Kroniek van een krottenwijk’ werkt op dit moment aan een verhaal over het Jekerkwartier. Hij noemt het een toegift op zijn spraakmakende boek over het Stokstraatkwartier. Frank Bokern: ‘Pater Castorius, de zieleherder van het Stokstraatkwartier, heeft zijn buurthuis in 1961 verhuisd naar het Jekerkwartier. Daar had ik een heel hoofdstuk aan gewijd, maar mijn uitgeverij was heel streng: dat hoofdstuk is gesneuveld in de eindredactie. Maar het is geweldig materiaal, zonde om het verloren te laten gaan, dus daar ben ik nu op aan het voortborduren.’ Zijn verhaal zoomt in op de Kleine Looiersstraat en de straten daar direct omheen: ‘Daar zaten net zulke krotten als in het Stokstraatkwartier, reden waarom pater Castorius dacht hier ook goed te kunnen doen.’ Maar het verhaal van het Jekerkwartier zou heel anders lopen: ‘Het was een uiterst gemêleerde buurt met inderdaad paupers, maar ook gastarbeiders, provo’s, krakers en kunstenaars, en daar tussenin bekende families die al generaties tot de elite van Maastricht behoorden.’ Ondanks de gevarieerde populatie is de buurt uiteindelijk toch gegentrificeerd: ‘Maar dat is vanzelf gegaan, hier heeft de gemeente het niet afgedwongen zoals in het Stokstraakwartier.’ Toch vindt hij het verhaal erg interessant: ‘Het Stokstraatkwartier was de laatste decennia compleet verpauperd. In het Jekerkwartier leefden mensen uit alle lagen van de bevolking naast elkaar. En dat ging heel goed samen. Fascinerend. Dat verhaal wil ik vastleggen.’
Heeft u interessante verhalen die kunnen bijdragen aan deze ‘toegift’ over het Jekerkwartier? Of bijzondere foto’s uit de periode 1945-1975? Ze zijn zeer welkom. U kunt Frank Bokern mailen op: schrijf@frankbokern.nl.

Actualisatie evenementenbeleid

De gemeente organiseert een tweetal avonden om met elkaar van gedachten te wisselen over de actualisatie van het evenementenbeleid. Op 1 februari in de Jan van Eyckacademie (evenementen in het algemeen) en op 9 februari in Theater a/h Vrijthof (evenementen Vrijthof).
Wie van evenementen houdt of geluid en kalender liever ziet aangepast, mag zo’n avond niet missen. Aanmelden via thuisinmaastricht.

Wat is een stad zonder debat?

Onder die titel organiseert Debatcentrum Sphinx op 7 februari vanaf 19:30 een avonddebat in de Muziekgieterij. Deelname is gratis, aanmelden gewenst.

Activiteiten

Op 6 februari bespreken de leden van onze vereniging de beleidsvisie. Op geleide van de uitkomsten van de discussie zal die worden bijgesteld en later door de Algemene Ledenvergadering worden vastgesteld. Wilt u als lezer van deze nieuwsbrief bijdragen aan de discussie? Word dan lid en meld u aan voor het overleg door een mail te sturen aan info@bewonersjekerkwartier.nl.

In het voorjaar zal René Verspeek belangstellenden langs en door universitaire gebouwen in het Jekerkwartier leiden.

In het najaar leidt Truus Wanrooij-Roks een bezoek aan het Historisch Centrum Limburg.

In voorbereiding is een toer door de schatkamer van de collectie Neutelings in het Bonnefantenmuseum. Wij kijken uit naar een nieuw college van Peter te Poel ergens in maart of april.