Nieuwsbrief 2023 nr 1

Een nieuw jaar
Handhaven
Milieuzone
Luther en cultuur
Stadsdeeloverleg
Stadsverdediging
Participeren
Ledenoverleg

Een vliegende start

Dat BJK leeft blijkt uit de forse stijging van het aantal leden en de deelname aan de verschillende activiteiten. Zo trok de nieuwjaarsborrel voor onze leden op 6 januari meer bezoekers dan ooit. Ligt dat aan doven van corona? Aan het elan van onze voorzitter? Aan de uitbreiding van ons bestuur? Aan gegroeide behoefte aan contact met buurtgenoten? Aan de kwaliteit van de bitterballen die Maarten bakte?
Het bestuur genoot van uw komst en wordt daardoor gesterkt in het voornemen ook in 2023 vol inzet te blijven werken aan behoud en versterking van het prettige leven rond de Jeker.

Overlast, informeren, opvoeden en handhaving

Bewoners, middenstand, horeca en bezoekers bieden elkaar veel plezier in het Jekerkwartier. En staan elkaar soms in de weg. Hoe overlast van verkeer, parkeren, geluid en middelengebruik te beperken? Stimuleren van positief gedrag? Bestraffen van overlastgevers?
Mede naar aanleiding van de enorme verkeersoverlast in de decembermaand vroeg BJK bij de gemeente aandacht voor stimuleren van het gebruik van P&R voorzieningen. Zo lijkt het beter om de verwijzingen op matrixborden meer te richten op ingaand verkeer dan op uitgaand verkeer.

Schone lucht?

Dagelijks lijden longen. Dat ruikt en proeft u.
Milieudefensie strijdt voor een prettige verlenging van onze levens. Bijvoorbeeld door bij de gemeente Maastricht te bepleiten dat de milieuzone die eerder door covid en politiek strandde alsnog in te richten.
BJK sloot zich met andere belangenorganisaties aan bij het voorstel om de zero-emissie-zone te combineren met een milieuzone. Dat dat effectief en efficiënt is werd in andere gemeenten aangetoond.
B&W toonde zich bereid het voorstel te laten onderzoeken. De Limburger bericht over de uitkomst daarvan. Die is adembenemend. Buck consultants stelt vast dat uitvoering van het voorstel nauwelijks effect zal sorteren.
Milieudefensie verwerkt de teleurstelling. Komt er een oplossing? Dat zou uw bestuur nog langer in staat stellen zich in te zetten voor het leefklimaat in het Jekerkwartier.

Schone cultuur!

Wie in onze buurt wil genieten van cultuur kan zich laven aan het programma van de Lutherse Kerk.

Stadsdeeloverleg

Het college nodigde bewoners van het stadsdeel centrum uit om op 14 december te laten weten wat in ons stadsdeel speelt. Het overleg beoogde ook de drempel tussen stadhuis en buurt te verkleinen.
De traptreden in The Masters vormden voor sommigen een fysieke drempel, maar de goede sfeer vlakte virtuele drempels. Een verslag van het overleg vindt u hier.

Vijf Koppen kopje kleiner?

Een deel van onze verdedigingswerken is met hekken verdedigd tegen inkijk. Soms heft een kraan een graafmachine in het rondeel De Vijf Koppen. Wat daarbinnen gebeurt kunnen wij niet waarnemen.
De Limburger bood op 28 december van het afgelopen jaar voor nieuwsgierigen een inkijkje in werk aan de eerder ingestorte walmuur.
Ons geduld wordt gevraagd, maar op termijn lijkt het mogelijk ons als onze voorouders te weren tegen de Spaanse, Hollandse of Frans scharen. Ondertussen zou het aardig zijn als wethouder Bastiaans ons uitnodigt voor een bezoek met uitleg.

Stadsronde Participatieverordening en participatiekader

Op 17 januari wordt deze stadsronde gehouden tijdens de Domeinvergadering Algemene Zaken die om 17:00 start in de raadszaal.
Uit de oplegger:
Maastricht wil een stad van verbondenheid zijn. Een stad die we samen zijn en samen vormgeven. Als gemeente investeren we daarom in de samenwerking met en tussen inwoners, ondernemers, vrijwilligers, belangenverenigingen, werkgevers, onderwijsinstellingen, woningcorporaties en vele andere partijen in de stad. Graag benutten we de kennis en ervaring die onze stad rijk is. Dat doen we onder andere door burger- en overheidsparticipatie ruimte te geven.

Participatie en inspraak bij gemeentelijke en andere initiatieven om zoveel mogelijk samen tot een goed plan te komen is voor ons als bewoners zeer belangrijk. Naast deze nieuwe participatie verordening speelt vooral ook de aanpak bij de plannen over de omgevings- en ruimtelijke (bouw)plannen. Dat wordt in deze verordening niet mee genomen maar is apart geregeld. Hetgeen wij jammer vinden. Daarover zullen wij inspreken om een beter afstemming te krijgen om de inspraak bij dergelijk plannen ook te verbeteren.
Wie participatie aan het hart ligt mag deze stadsronde niet missen. Wie niet lijfelijk aanwezig wil of kan zijn, kan de uitzending volgen. Informatie en stukken vindt u onder deze link.

Ledenoverleg

Op 6 februari 2023 bespreken de leden van de Bewonersvereniging Jekerkwartier de wenselijkheid van het actualiseren van het visiedocument. Alle leden ontvingen daarvoor een uitnodiging.
Bent u nog geen lid en wilt u wel een bijdrage leveren? Meldt u dan tijdig aan als lid.