Nieuwsbrief 2022 nr. 18

Uw plee voor BsGW?
Kennismaking met college
Bike-team
Kruisbeeld
Plannen voor 2023
Petitie KPN-gebouw
(nb: waar de nieuwsbrief verwijst naar andere media kan het zijn dat die teksten enkel voor abonnees daarvan beschikbaar zijn)

Foto’s voor BsGW

BsGW verzocht een van onze leden een digitale vragenlijst in te vullen over de onderhoudstoestand van de eigen woning en daarbij foto’s van het interieur mee te sturen.
Hoe deze inbreuk op de privacy te behandelen? Kreeg u ook een dergelijke brief?
De gemeenteraad van Beekdalen meent dat BsGW niet mag vragen om een foto van uw toilet of badkamer (zie de Limburger). Ook de Vereniging Eigen Huis vindt vragen om dergelijke foto’s onbegrijpelijk. De gemeente Enschede stopte eind november met de proef eigenaren om foto’s te vragen (zie NRC).
Kan de gemeenteraad van Maastricht onze lezers gerust stellen?

Gesprek met college

Wij kijken uit naar een vruchtbaar overleg met ons college van wethouders op woensdag 14 december. U kunt zich als bewoner van het stadsdeel centrum nog aanmelden.

Overlast of oefening?

In de ochtend van 8 december hoorden stadsparkaanwonenden gebonk op vuilcontainers. Politie waarschuwen bleek niet nodig: al snel kwamen agenten op stalen ros de orde professioneel herstellen.
Het bleek te gaan om een oefening. Leden van het bike-team legden hun ‘proeve van bekwaamheid’ af.
Goed om te zien hoe onze agenten zich bekwamen. Verhelderend ook om te horen hoe beperkt de capaciteit van de politie is. Ons past nederig zwijgen en respect voor de inzet van de politie.

Bonnefantengenoegen

Ook op 8 december genoot wie zich daarvoor aanmeldde van de rondleiding in het Bonnefantenmuseum. De toelichting door oud conservator Peter te Poel op de restauratie van meer dan levensgrote kruisbeeld van de Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffeswert leerde de aanwezigen veel.

Peter leidde ons langs door van Steffeswert gesneden vrouwen waar hij verliefd op raakte. Met recht is Peter trots op zijn levenswerk: uitbouw en behoud van de collectie beeldhouwkunst die zo innig met Maastricht is verbonden.
Marijke van Lierop bedankte Peter voor zijn college met een presentje. De rest van het gezelschap gaf een verdiend applaus.
Om bij te komen van het college genoten zij in Ipanema van koffie, thee en vlaai.

Komende activiteiten

De succesvolle activiteiten in 2022 nodigen uit het programma voor komend jaar vorm te geven. In de planning staan:

Wie nog suggesties heeft wende zich tot onze voorzitter Marijke van Lierop

“Wake Up Call” KPN

Afgelopen dinsdag 6 december heeft het BOK de “Wake Up Call” tot aanpassing van het plan voor de oude KPN-Centrale aangeboden aan het gemeentebestuur. In het bijzijn van leden van de raadscommissie fysiek domein heeft ons bestuurslid Wouter Mulder de petitie aan wethouder Mackus  overhandigd en toegelicht. Een groot aantal bewoners gaven daarin onomwonden hun reactie wat  verkeerd gaat bij de plannen voor “hun” oude KPN centrale. Zij verzochten hun gemeentebestuur de fouten te herstellen en de trein weer goed op de rails te zetten. Zij verzoeken om een passend plan waarin ook grotere woningen voor hun buurt worden opgenomen: “In plaats van de overmacht aan 89 kleine units waarvan de lasten op de buurt worden afgewenteld”.  Een behoorlijk aantal bewoners ondersteunde  de petitie met hun aanwezigheid.