Nieuwsbrief 2022 nr 16

Ombouw KPN-gebouw
Buurtpeiling
Allerauto’s
Herfstwandeling
Natuurhistorisch Museum
Nieuwe activiteiten
Interactief inactief

Ombouw KPN-gebouw

In afwijking van eerdere berichten zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de ombouw van de KPN centrale (voorlopig) opgeschort. De verleende gemeentelijke vergunning doorloopt nog een bezwaren procedure. De ontwikkelaar heeft daartoe laten weten de gemeentelijke uitspraak over de ingediende bezwaren af te wachten. 
Daarover wordt op 24 november in het stadhuis om 14.00 uur een openbare hoorzitting van de gemeentelijke bezwaren commissie gehouden (in de oude raadzaal). Meerdere bewoners die bezwaren hebben ingediend kunnen daar hun bezwaar (laten) toelichten. Ook de vergunninghouder kan daar bij zijn om zijn belang te behartigen. De zitting is openbaar na aanmelding (email: tom.goessens@maastricht.nl )
Verder heeft het BOK (BewonersOverleg Kpn) een “Petitie” met voorstellen voor aanpassing van de plannen laten circuleren. Zowel handmatig als digitaal kon daarop gereageerd worden. De BJK heeft dat initiatief ondersteund en via een elektronische vragenlijst de leden in de gelegenheid gesteld op de bezwaren van het BOK te reageren. Momenteel worden alle reacties verzameld waarna de resultaten verspreid zullen worden. 

Buurtpeiling

Tussen 3 en 22 november houdt de gemeente Maastricht een buurtpeiling. Elke 4 jaar doet de gemeente in heel Maastricht een buurtpeiling. De uitkomsten gebruikt de gemeente om gericht iets te doen of aan te pakken in de buurten, bijvoorbeeld bij nieuw beleid over omgeving, last en overlast, woonplezier, evenementen of voorzieningen. Meedoen aan de peiling helpt de toekomst van onze buurt in een gewenste richting te sturen.

Allerauto’s

Rond de herdenking van doden is de stad vol buitenlandse levenden. Die komen met de auto. Dat is te merken: foutparkeerders belemmeren doorgang en bezetten plaatsen van vergunninghouders. Bij andere ‘topdagen’ (11-11 bijvoorbeeld) is er overlast. Melden blijkt te helpen: de foutparkeerder wordt beboet. Ons probleem wordt daarmee niet opgelost. De beboete vertrekker maakt ruimte voor een nieuwe zondaar.
Kan de gemeente verkeersleiders niet beter aan de rand van de stad bezoekers naar P&R Noord geleiden dan automobilisten bij de Maasboulevardparking vervuilende rondjes laten rijden door de stad?

Herfstwandeling

Anders dan vroeger gebruikelijk zijn de bomen op 11 november niet kaal. Herfstzon en -blaren schijnen het park in vuur en vlam. VLAM en Paul Beuk dichten een en ander bij de opening van het carnavalsseizoen toe. Jet van Aalst van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht declameert bij esdoorn, ginkgo en andere bomen gedichten.

Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum schoolt buurtbewoners en gasten bij over ecologie van flora (en ook wel fauna).

Een aangename Poëtisch Bomenwandeling door het stadspark die met koffie en vlaai in het museum werd afgesloten. Wandelaars en gidsen genoten. Jet en Paul: bedankt!

Natuurhistorisch Museum

Kent u dit paradijsje in het Jekerkwartier? Hier komt u alles te weten over Bèr, bijen en bomen. Bezoek het NHM met uw klas of gezelschap (er is voor overgrootmoeders tot achterkleinkinderen van alles te beleven).
Het NHM zou graag dichtbij een parkeergarage zijn. Dan stijgt het aantal bezoekers en maakt geld meer mogelijk.
Uw secretaris is blij met de rust. Na de herfstwandeling dommelde hij bij de mistletoe in de tuin van het museum in. Reden om een jaarabbonnement op deze oase te nemen?

Nieuwe activiteiten

De door onze voorzitter georganiseerde activiteiten voorzien in een behoefte. Hebt u ideeën over nieuwe uitjes waarbij u leert én buurtgenoten nader leert kennen? U kunt ons voorstellen sturen.

Lucht, verkeer en parkeren

Op initiatief van milieudefensie spraken buurtorganisaties op 14 november met wethouder John Aarts over de wenselijkheid van de combinatie ZES (Zero Emissie Zone), milieuzone en P&R-voorzieningen aan de randen van de stad. Wat zou u doen als water uit de kraan niet meer drinkbaar is? Waarom accepteert u wel vuile lucht? Een dossier met uitdagingen en complexe interacties tussen politiek, gezondheid, recht en milieu. Namens BJK sprak voorzitter Marijke van Lierop. Goed dat alle betrokkenen bereid zijn samen naar de beste oplossingen te zoeken.

Reactie op reactie

Het blijkt mogelijk op berichten op onze website te reageren. Een van onze leden merkte op dat op een opmerking geen reactie volgde. Dat is slordig. De oorzaak: bij de overdracht van het beheer op de website is de interactiviteit onvoldoende besproken. Wij zien de opmerkingen of vragen van onze leden niet. Wij zoeken naar een oplossing. Weet tot dan dat uw bestuur altijd benaderbaar is via een bericht naar info@bewonersjekerkwartier.nl.