Nieuwsbrief 2022 nr. 15

Ledenbijeenkomst 12 december
Gascrisis
Rondleiding Bonnefanten
Raadpleging KPN-gebouw
Gezondheid
Rechten en media
Zakkenlegers

Ledenbijeenkomst 12 december

Mede door Covid bij onze voorzitter halen wij het niet de voor 12 december geplande ledenbijeenkomst tijdig voor te bereiden. Wij stellen het overleg uit tot eind januari of begin februari. Wij berichten onze leden tijdig over een nieuwe datum.

Gascrisis?

Jaren geleden werd ook in het Jekerkwartier een start gemaakt met de vervanging van verouderde gasleidingen. Dergelijke werkzaamheden zouden nu waarschijnlijk worden uitgesteld tot aan de gasloze samenleving.
Op de grens van ons kwartier werd eind oktober enige weken gegraven. Onder de Kennedybrug moest een laatste stuk oude gastransportleiding worden vervangen. Er werd gegraven tot op het niveau waar de leiding werd verwacht. Wat was daar te zien? Een nieuwe transportleiding! Enexis vergat dat een opdracht tot vervanging van dit transportdeel jaren terug werd gegeven en uitgevoerd. Vervanging blijkt niet nodig. De opgebroken weg en gegraven geul worden hersteld.

Weken ongemak voor fietsers, wandelaars en gemotoriseerd verkeer van en naar de binnenstad. En natuurlijk kosten. Onnodig.
Desgevraagd weigert Enexis nadere toelichting op de gebeurtenissen. Hoe kan het tarief voor gas(transport) zo hoog blijven?

Jan van Steffeswert

Er is nog beperkt plaats voor de rondleiding in het Bonnefantenmuseum (8 december). Meldt u zich tijdig aan?

Raadpleging KPN gebouw

De plannen voor ombouw van de oude KPN-centrale doen bellen rinkelen. De realisatie van nieuwe woningen wordt breed gesteund, maar het nu geplande aantal roept onrust en vragen op. Omwonenden maken bezwaar. Het Bewoners Overleg KPN-gebouw vraagt steun voor de bezwaren. En BJK ondersteunt die raadpleging door de lezers van de nieuwsbrief naar hun mening te vragen. Reageren op de raadpleging is nog mogelijk tot 10 november. Daarna worden de via verschillende kanalen ontvangen reacties samengevoegd en aan B&W en Gemeenteraad overhandigd.

Gezondheid, Zes en Mileuzone

Op initiatief van Milieudefensie spreken buurtorganisaties op 14 november met wethouder John Aarts. Velen maken zich zorgen over de gezondheid van kinderen en kleinkinderen. Rafael Harnett pleit in de Observant voor snelle invoering van een milieuzone. Wij hopen dat efficiënte en effectieve implementatie van Milieuzone én Zes (Zero Emission Stadslogistiek) onze nazaten gezonde Maastrichtse luchten bieden.

Rechtgezet bij een kop koffie

De Limburger -en ook wel andere media- berichten regelmatig over zaken die spelen in ons Jekerkwartier of over ontwikkelingen elders die ook voor de bewoners van het Jekerkwartier van belang zijn.
In het verleden namen wij dergelijke artikelen wel over in onze website of nieuwsbrieven. Daarmee schenden wij het auteursrecht.
Daarom geven wij verder enkel links naar artikelen. Publiek toegankelijke bronnen (als bijvoorbeeld Observant) zijn via klikken leesbaar. Andere bronnen -als De Limburger- eisen een abonnement. Kunt u dat niet betalen en wordt u elke werkdag wakker van de klepperende brievenbus bij een buur? Nodig die uit op de koffie te komen en vraag de krant mee te nemen.

Vuilonderzoek

Wekelijks vuil ophalen is een uitdaging voor wie buiten de ophaaldag af wil van restafval. Dat de gemeente overstapte naar tweewekelijks ophalen maakte het erger. Wij ergeren ons aan zakken en ratten. De Limburger meldt op 4 november dat gemeentelijke beambten zakken openen op zoek naar personalia van dumpers.
Zou het niet eenvoudiger zijn de onbegrijpelijke overstap terug te draaien? Of om te zoeken naar een oplossing die het bewoners en gasten mogelijk maakt dagelijks restzakken aan te bieden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *