Nieuwsbrief 2022 nr. 14

Houtstook
Bomenwandeling en Bonnefanten-excursie
Ledenbijeenkomst 12 december
KPN-gebouw
Looiershof
Evenementen
Buurtbemiddeling
Auto’s in Arnhem

Warm hout

Hout geeft warmte, ook als je het verbrandt. Wie een voorraadje heeft overweegt een houtkachel te kopen om op te koken. Ook herleeft hier en daar de open haard. Goedkoper dan de gas-gestookte verwarming.
Oude tijden herleven en verwarmen naast lijf ook gemoed.
Weet dat het een kunst is vuur te maken. Lees daarover meer in thuisinmaastricht.

Wandelen, ontmoeten, kunst en natuur

Denkt u aan de door ons georganiseerde activiteiten? Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de bomenwandeling (11 november) en de excursie naar de beelden van Jan van Steffeswert (8 december).

12 december: de geboorte van een nieuwe visie?

De leden van onze vereniging komen bijeen op 12 december. Daar wordt besproken hoe de vereniging in de komende periode werkt aan het bereiken van de doelstelling.

Ontwikkelingen KPN-gebouw

Omwonenden van de oude telefooncentrale Achter de Minderbroeders -verenigd in BOK (Bewoners Overleg KPN-gebouw)-  protesteren tegen de door de gemeente verleende omgevingsvergunning  voor 89 woonunits. Zij bepleiten dat er meer rekening wordt gehouden met de omgeving qua verkeersoplossing met ook minder en grotere woningen. Dat Bewonersvereniging Jekerkwartier achter de bezwaren staat hebben wij het college en de gemeenteraad eerder laten weten.
Ondertussen wil de ontwikkelaar starten met opruim- en samenhangende voorbereidingswerkzaamheden (per 1 november ?). Belangrijk is een zorgvuldig overleg en een goede informatie naar de omwonenden. Dat liet BJK ontwikkelaar Capricorn weten.
Dit project heeft voor het hele Jekerkwartier gevolgen (denk alleen al aan de verkeer en parkeereffecten). Daarom volgt uw bestuur dit dossier op de voet en houden wij u op de hoogte. 

Even voorstellen: Looiershof

Na jarenlange planvorming en getouwtrek is het er dan toch: het Looiershof-complex. Half verscholen achter de monumentale gevels van Grote Looierstraat en – Looiersgracht, en aan de noordzijde beschermd door een prachtig gerestaureerde stadsmuur uit de 13e eeuw. Van een -in steeds deplorabeler staat verkerend- fabrieksterrein getransformeerd naar een schitterende woonplek voor nieuwe buurtgenoten. 38 woningen in allerlei soorten en maten: 11 grondgebonden woningen, waarvan één geheel vrijstaand, één uitgerust met een heuse en originele industriële schoorsteen, en 27 verschillende appartementen ondergebracht in vijf “blokken”. De gebruikte materialen en architectuur zorgen wat ons betreft voor een mooie aansluiting tussen oud en nieuw. En dat alles opgebouwd op een twee-laags stallingsgarage waar ook een aantal buurtgenoten een plaats hebben. Voor ons als bewoners is het een waar stadsparadijs in de luwte van de stadsdrukte en de fijne dingen van de stad op armlengte. 

Na een lange bouwfase van 2017 tot 2021 (met waarschijnlijk alle ongemakken en overlast voor de buurt van dien) is voor ons de volgende fase aangebroken: genieten van en aansluiten bij de buurt. De eerste kopjes koffie en drankjes bij Lure en de Tribunal en gesprekjes met buurtgenoten waren hartelijk maar soms kwam ook een risico op tafel, te weten dat afspraken die soms waren gemaakt met de projectontwikkelaar of aannemer soms op de bewoners van Looiershof werden geprojecteerd. Uitleggen en met elkaar praten helpt dan gelukkig altijd. De bewoners van Looiershof worden graag onderdeel van deze mooie buurt  en zoeken daarbij ook, ieder op zijn eigen manier, aansluiting. Begroeten en ontmoeten.

In een volgende aflevering duiken we in de historie van Looiershof. 

Het bestuur van VvE Looiershof
Gerald Janssen en Jo Nelissen

Evenementen: lust en last

Vrijthof en Jekerkwartier liggen verder van elkaar. Toch waaien de klanken van André Rieu wel onze richting uit. Wie dichtbij het Vrijthof woont is de last van evenementen reden tot actie. Zie daartoe bijvoorbeeld het interview van RTV Maastricht met Wil Dessart en Nanette Canisius (kijk vanaf 3m 40 s).
Ook binnen ons mooie kwartier wordt wisselend gedacht over groei en omvang van evenementen. Reden om ontwikkelingen rond het evenementenbeleid te blijven volgen.

Buurtbemiddeling

Voorzitter en secretaris dronken een kop koffie met Leonore Stevens, een van de coördinatoren van Buurtbemiddeling. Leonore vertelde hoe buurtbemiddeling werkt: geschoolde vrijwilligers proberen mensen tot elkaar te brengen waar dat zonder enige hulp niet meer lijkt te lukken. Mooi werk dat alle betrokkenen in een sluimerend of escalerend conflict helpt een oplossing te vinden.
Leonore zal mogelijk teksten voor de nieuwsbrief gaan schrijven over werk en mogelijkheden van buurtbemiddeling.

Milieu: Duitse auto’s in Arnhem en Maastricht

Maastricht zou voorop lopen bij het verminderen van schadelijke uitlaatgassen. Toen Duitse auto’s weren moeilijk bleek haakte Maastricht af. Tot ongenoegen van uw voorzitter, uw secretaris en Milieudefensie afdeling Maastricht.
Arnhem haalde ons glorieus in in de strijd om schone lucht. Gaat het Duitsland-argument daar niet op? U leest hierover in de Limburger van 25 oktober.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *