Omwonenden Stadspark Maastricht zijn klaar met brullende bluetooth speakers, wildplassers en schreeuwende hangjeugd: gemeente grijpt in

De Limburger  d.d. 17/02/22 door Annelies Hendrikx

Omwonenden van het Stadspark in Maastricht ervaren veel overlast van parkbezoekers. Zeker nu het steeds drukker wordt. De gemeente wil daar snel iets aan doen en grijpt in. 

Tot 1 september wordt er een speciale ‘regisseur overlast parken’ aangesteld. Dat meldt burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

De overlast wordt met name veroorzaakt door luidruchtige bezoekers, die schreeuwen en bluetooth-speakers gebruiken en fietsers, bromfietsers en quads die dwars door het park rijden. Om dat aan te pakken worden bij diverse toegangen tot het Stadspark vaste borden geplaatst met daarop op de gedragsregels en enkele verboden, maar die hebben enige levertijd. Daarom is voorlopig een mobiel matrixbord neergezet om bezoekers van het park te attenderen op de gedragsregels, als ‘maak geen lawaai, voorkom overlast’ en ‘niet (brom)fietsen buiten het fietspad’.

Zichtbaar

Handhaving is sinds 31 mei iedere dag met goed weer op gezette tijden (overdag en ’s avonds) zichtbaar aanwezig in het Stadspark en gaat bezoekers ook op de regels wijzen. „De aanpak is daarbij altijd: eerst overlastgevers informeren over de regels”, aldus Penn. „De volgende stap bij misdraging is formeel waarschuwen en als laatste stap verbaliserend optreden.” Het alcoholverbod in en om het Stadspark wordt actief gehandhaafd wanneer er sprake is van een duidelijke samenhang met het veroorzaken van overlast.

Drukker

Sinds vorig jaar nemen de klachten over overlast toe, meldt burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Met name in en rond het Stadspark, het Charles Eyckpark, het Griendpark en op de Sint Pietersberg. Het wordt steeds drukker in de parken, maar tot zoveel overlast als vorig jaar in coronatijd heeft dat nog niet geleid. „De overlast is nog redelijk beperkt en goed beheersbaar.”

Lees ook: ‘Het leek wel een festival’: Politie stuurt zo’n duizend studenten weg bij Pietersberg en stadspark Maastricht

De ‘parkregisseur’ wordt geacht de overlast op objectieve wijze in kaart te brengen en te analyseren en om (wanneer nodig) oplossingen aan te dragen en uit te voeren. Daartoe heeft hij gesprekken gevoerd met omwonenden; team handhaven heeft regelmatig surveillances gehouden in het Stadspark. Hieruit blijkt dat ook overlast wordt ervaren door onder meer alcohol- en drugsgebruik/handel, wildplassen en een ‘vaste’ groep mensen rondom het bankje bij rondeel De Vijf Koppen. Daarmee wordt het gesprek aangegaan. Wat betreft drugsgebruik en -handel voorziet handhaving de politie van informatie.

Acceptabel

„De komende tijd monitoren we of deze aanpak toereikend is”, aldus de burgemeester. „We streven naar een situatie waarbij de parken functioneren als prettige ontmoetingsplekken, waarbij de gevolgen die het intensiever gebruik met zich meebrengt acceptabel zijn.”

Lees ook: Groep zorgt voor overlast in Griendpark Maastricht: politie grijpt in

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *