Maastricht gaat van ‘fietsoverlast bestrijden’ naar positieve ‘fiets-vibe’, maar wat levert dat de stad nu echt op?

De Limburger 3 juni 2022 – Joos Philippens

Studentenverenigingen, flitsbezorger Flink, de universiteit, Swapfiets, allemaal helpen ze mee aan de campagne Posifiets. Maar wat levert dat ‘Vaker fietsen, veilig fietsen en beter stallen’ Maastricht nou echt op?

Het bordje ‘OMSG Plutarchus’ op een dispuutshuis aan de Stationsstraat trekt de aandacht van Louise Lohmeier van Maastricht Bereikbaar. Kijk, veel lastig geparkeerde fietsen voor de deur! Lohmeier nodigt voorzitter Luc Nouwen uit voor een gesprek en opent daarmee de ogen van dit Onafhankelijk Maastrichts Studenten Genootschap.

„We realiseerden ons niet dat die fietsen op het trottoir rollators en kinderwagens in de weg stonden,” zegt Nouwen. Plutarchus is óm, het hangt ‘Posifiets’-posters op en post informatie op Instagram. „Zelf stelde ik voor om een dranktegoed te geven aan studenten die hun oude fiets keurig inleveren,” vertelt Nouwen. „Heeft de gemeente daar nog iets mee gedaan?”

Nee, dat komen we niet tegen in de plannen. Drank en fietsen, dat lijkt geen geschikt promotiemateriaal. Nouwen ziet wel dat aan de ventweg van de Wilhelminasingel autoparkeerplaatsen nu zijn gereserveerd voor fietsen. „Dat werkt heel goed.”

De gemeente en Maastricht Bereikbaar hebben inmiddels zo’n 45 partners voor de campagne Posifiets die zaterdag op de Markt een zomercampagne start. De bedoeling is om het fietsen te stimuleren, op een veilige manier, er een positieve vibe rond te krijgen.

Een grote bron van ergernis waren de vele weesfietsen van studenten. Desirée Florie van Maastricht Bereikbaar blikt terug: „We gingen ‘fietsoverlast bestrijden’, het klonk allemaal heel negatief.” Wethouder Gert-Jan Krabbendam. „Toen de grote stalling aan de Stationsstraat kwam, moesten de fietsen in de omgeving weg. De eerste impuls was: handhaven, lik op stuk, maar ik heb me hard gemaakt voor een andere aanpak.” Met als slogan: ‘Vaker fietsen, veilig fietsen en beter stallen.’

Een overgang naar mensen positief aanspreken, begrip kweken voor de last die anderen hebben van rondslingerende fietsen. Voor wie nog twijfelt: Posifiets laat je met een donkere bril en blindenstok zelf ervaren hoe fietsen een hindernis kunnen zijn.

Lees ook: Laat Maastrichtenaar fiets nog rondslingeren op trottoir? Burgemeester neemt geblinddoekt proef op de som

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *