Voorlopig geen stappen voor een milieuzone in Maastricht

De Limburger, 25 mei 2022 Annelies Hendrikx

Het college van Maastricht onderneemt „op dit moment” geen stappen om tot invoering van een milieuzone over te gaan. Voorrang krijgt -als het aan burgemeester en wethouders ligt- de green deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES). 

Dat meldt wethouder Gert-Jan Krabbendam aan de gemeenteraad. Die bleef op 10 mei in verwarring achter na een stadsronde over de milieuzone, die oude dieselauto’s moet weren. Onduidelijk was onder meer wat het effect zou zijn op de luchtkwaliteit, omdat alleen diesels van vijftien jaar en ouder geweerd kunnen worden. Naar de effecten zou nieuw onderzoek gedaan moeten worden, aldus de wethouder. Het jongste dateert van 2018.

Het besluit over de milieuzone werd in mei 2019 door de gemeenteraad geparkeerd, omdat het niet mogelijk zou zijn om Belgen en Duitsers te bekeuren. Milieudefensie en Buurtbalans dringen er bij de raad op aan om die zone toch in te voeren vanwege het belang van de volksgezondheid.

Emissievrij

ZES komt voort uit het (landelijke) Klimaatakkoord en heeft als doel het stadscentrum in 2025 emissievrij te bevoorraden: al het bestel- en vrachtverkeer moet dan elektrisch zijn. ZES gaat daarmee verder dan een milieuzone, stelt Krabbendam. „Vanaf 2030 is er geen uitstoot van roet, stikstofoxiden of koolstofdioxide en een afname van de uitstoot van fijnstof. De voorbereiding voor de Zero Emission-zone loopt volop, aangezien er veel voorwerk verricht dient te worden. Het is momenteel alle hens aan dek om de beoogde datum te halen.” ZES gaat alleen over bevoorradend verkeer en niet over personenauto’s, brommers, scooters en ov-bussen.

Opnieuw

Het toevoegen van personenauto’s aan de ZE-zone kan voor vertraging zorgen, onder meer omdat de onderzoeken waarop het verkeersbesluit nu gebaseerd wordt grotendeels opnieuw moeten worden gedaan, meldt Krabbendam. Het instellen van een milieuzone heeft daarnaast ook nog eens veel voorbereidingstijd nodig.

De raadsleden van het ‘sociaal domein’ besloten begin deze maand zelf een kijkje te gaan nemen in steden die al een milieuzone hebben. De wethouder belooft dat een dergelijk werkbezoek wordt voorbereid.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *