Herstel ingestorte stadswal Maastricht kan in de zomer van 2023 beginnen

De Limburger – Annelies Hendrikx d.d. 15/04/2

Het herstel van de Maastrichtse stadswal tussen Poort Waerachtig en rondeel De Vijf Koppen kan in de zomer van 2023 beginnen. 

Dat heeft wethouder Gert-Jan Krabbendam dinsdagmiddag bekendgemaakt. Eerst moet nog een definitief ontwerp worden gemaakt en vergunning worden aangevraagd, voordat begin volgend jaar de aanbestedingsprocedure van start kan. De werkzaamheden nemen zeker enkele maanden in beslag. Het voorkeursscenario kan nu verder worden uitgewerkt, aldus de wethouder. Dat houdt onder meer in dat het grondpakket achter de walmuur wordt verlaagd en de ‘weergang’ -waar soldaten ‘te weer’ stonden en die werd gevonden na de instorting- wordt vrijgelegd. 

Rondeel

Ruim drie jaar geleden stortte de walmuur in. Onderzoek ter plekke leerde dat ook het aanpalende rondeel De Vief Köp instabiliteit vertoonde. Er werd een ‘uitbuiking’ ontdekt: een bolling van de stenen aan de buitenkant. Hoewel niemand kan garanderen dat er geen instorting meer plaatsvindt, „zit daar nu in elk geval geen beweging meer in”, zegt coördinator vestingwerken Rob Smeets. Hoe het rondeel verder kan worden gestabiliseerd en gerestaureerd wordt nog onderzocht. Krabbendam: „In dit hele proces gaat zorgvuldigheid echt boven snelheid.”

Dat proces wordt ook met argusogen gevolgd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Welstands- en Monumentencommissie en vestingpartners als De Menno van Coehoornstichting en Stichting Vestingwerken Maastricht. „We moeten een historisch verantwoord herstelplan maken.”

Lees ook: Problemen met rondeel De Vijf Koppen in Maastricht groter dan gedacht: instortingsgevaar nog niet geweken

Geluk bij een ongeluk is dat dankzij het onderzoek na de instorting veel meer duidelijk is geworden over de geschiedenis van walmuur en rondeel, aldus Krabbendam. „Dat heeft ons een staalkaart van de vestinggeschiedenis opgeleverd. In 1515 is de bouw gestart en we hebben nu kunnen zien dat vrijwel elke belegering van deze stad -en dat waren er nogal wat- heeft geleid tot nieuwe aanpassingen aan de vestingwerken. Er zijn nieuwe hoofdstukken toegevoegd aan het verhaal over ons verleden.” Ook de rondelen Haet ende Nijt en De Vijf Koppen werden rond 1515 gebouwd, met de verdedigingswal ertussen. Poort Waerachtig werd pas in 1888 gebouwd door Pierre Cuypers, als doorgang door de stadswal naar het Villapark.

Kosten

Hoeveel restauratie van walmuur en rondeel gaat kosten, is nog onduidelijk. Eind dit jaar wordt een meerjareninvesteringsprogramma voor de vestingwerken aan de gemeenteraad voorgelegd, waarin ook deze kosten worden meegenomen, belooft de wethouder. 

Lees ook: Twee jaar na de instorting van de Maastrichtse stadswal is duidelijk: ‘De muur exact zo terugbouwen als ie was, dat kan niet’

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *