Informateurs Maastricht overwegen ‘stadscontract’ met partners gemeente en partijen buiten college: ‘Zodat ook zij duidelijke stem hebben’

De Limburger – Annelies Hendrikx d.d. 14-04-22

Maastricht lijkt serieus op weg naar een ‘stadscontract’ met niet-collegevormende partijen en partners van de gemeente. Informateurs Mariëlle Heijltjes en Wil Rutten spraken dinsdagavond met pakweg 35 van deze partners. „Dit moet wel ècht een vervolg krijgen.”

Een „hunkering” ontwaarde Wil Rutten bij de partners. „Ongelooflijk hoe ze allemaal hun volle agenda’s leeg veegden voor dit moment. Zó belangrijk vinden ze het. Práát met iedereen, dat is wel de boodschap die we willen meegeven aan het nieuwe stadsbestuur.” Het was een inspirerende bijeenkomst, zeggen meerdere deelnemers na afloop. De gesprekken zelf vonden achter gesloten deuren plaats in de Designstudio van Mosa aan de Meerssenerweg; de ‘nazit’ is openbaar en lijsttrekkers zijn van de partij om te polsen hoe het was.

Vervolg

„De essentie is wel dat dit een vervolg krijgt”, zegt Huub Smeets, adviseur van onder meer Buurtbalans, de koepel van buurtnetwerken. „Wij streven naar een stadscontract. Als buurten willen wij daar contractpartner in zijn en ook onze afspraken nakomen, daar kunnen wij op worden aangesproken. Ook van onze kant is dat niet vrijblijvend. Maar de gemeente moet buurten wel faciliteren. Partners zijn belangrijk voor de gemeente, allemaal, maar de buurten voorop. Daar is drieënhalf jaar niks aan gedaan.”

Lees ook: ‘Maastricht is zijn buurten kwijtgeraakt’

Smeets is één van de vertegenwoordigers van de gemeentelijke partners, die dinsdagavond hebben gesproken met de informateurs. Mariëlle Heijltjes en Wil Rutten adviseren de Seniorenpartij Maastricht (SPM) als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen over ‘hoe verder?’ Vertegenwoordigers van onder meer onderwijskoepels, woningcorporaties, ondernemers, kunstenaars, jongeren, zorginstellingen gaven acte de présence

Stadsprogramma

Inspirerend was het, zegt Heijltjes. „Er is gediscussieerd aan tafels met zeven à acht man over telkens twee specifieke vragen met als opdracht er een gezamenlijk patroon uit te halen. Als gemene deler kwamen daaruit de woningnood, de tweedeling in de stad en armoede.” Geen heel verrassende uitkomst, geeft Heijltjes toe: „Maar we hopen dat dit leidt tot een stadsakkoord, of een stadsprogramma, waarin ook de niet-collegevormende partijen plus de partners een duidelijke stem hebben.”

Moed

Directeur Paul ten Haaf van het Centrummanagement vindt dat Maastricht samen met Heerlen en Sittard-Geleen kennisregio moet willen worden. „Dat vraagt moed en je bent zo een jaar of vijftien verder. Maar zet die stip op de horizon en focus.” Ook vindt hij -net als vele anderen- dat ambtenaren en bestuurders niet achter hun bureaus in het stadhuis en Mosae Forum moeten blijven zitten: „Ga naar buiten! Dáár ben je nodig.

Het gaat om ‘anders denken’, vindt ook Frans Bastiaens als lijsttrekker van SPM: „Van een coalitieakkoord naar een stadscontract is wel een omwenteling. Misschien kunnen die ook naast elkaar bestaan. Ik weet niet hoe het gaat uitpakken, maar ik streef wel naar zo’n breed mogelijk stadscontract.”

Lees ook: Informateurs in Maastricht doen voorstel voor gesprek tussen zeven partijen plus zittend wethouder Anita Bastiaans

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *