Plan voor 89 nieuwe appartementen in stil stukje in hartje Maastricht, is dat niet te veel?

artikel in De Limburger, Joos Philippens, 09/03/2

Vrijwel elk plan voor kleine appartementen stuit in Maastricht op scepsis. Verkamering ligt immers extreem gevoelig. De ontwikkelaar van een oude telefooncentrale moet rekening houden met een rechtszaak. 

De ligging is prachtig. Een verstilde plek in het Jekerkwartier, op drie minuten lopen van zowel het stadspark als het Onze-Lieve-Vrouweplein. Waar ooit een Minderbroedersklooster stond, verrees in 1933 het huidige gemeentelijke monument, een nogal brutalistisch gebouw vergeleken met de historische omgeving, maar toch met een zweem van kloostersfeer. Wie wil hier niet wonen, zo vlak bij de Helpoort?

De telefooncentrale is nu een nogal doodse klomp, met atoomschuilkelder. De Utrechtse ontwikkelaar Capricorn Capital Group zag de potentie en kocht eind 2017 het gemeentelijk monument aan de Sint-Bernardusstraat. Nu zijn de plannen rond: ‘Achter de Oude Minderbroeders’ moet 89 kleine appartementen omvatten, voor net afgestudeerden en starters. 23 tellen zelfs minder dan 25 vierkante meter, formaat flinke studentenkamer dus. „Maar de meeste appartementen hebben een entresol, die komt daar nog bovenop,” verzekert Bob Bergmans van Capricorn. De huren, schat hij, zullen tussen de 700 en 900 euro liggen.

Omdat de doelgroep volgens hem nauwelijks een auto heeft, komen in het gebouw alleen fietsparkeerplaatsen (235). De binnenplaats krijgt gras met een zitje. Architect Marco Weijers van CB5 snijdt een stuk uit het stralingsvrije dak van de bunker waardoor licht doordringt in ruimtes voor werkplekken of fitness.

Lees ook: Deze ‘verborgen parel’ in Maastricht wordt omgebouwd tot wooncomplex: betaalbaar huren op steenworp van het Vrijthof

Mooi zou je zeggen, maar de buurt is in alle staten, voelt zich overvallen. Het Jekerkwartier protesteert al jaren tegen verlies van sociale cohesie door beleggers die panden opkopen en aan studenten verhuren. Nu al is 22,4 % in dit gebied verkamerd, staat in een protestbrief namens honderd omwonenden, die vrezen voor toch weer studenten. ‘Juist nu er grote behoefte is aan middelgrote woningen.’

Waar is het eerdere plan voor 46 woningen gebleven? Heeft de gemeente wellicht aangedrongen op de nieuwe opzet, in haar streven meer afgestudeerden aan de stad te binden? „Nee”, verzekert Bergmans. „Dit past gewoon het beste in het gebouw.” Hoe zit het dan met de door de buren gevreesde parkeeroverlast? „Parkeren bij het gebouw is simpelweg onmogelijk, dat past ook in de huidige tijd. Voor bewoners die dat per se willen, kunnen we ruimte in een parkeergarage regelen.”

De scepsis heeft Capricorn tijdens twee informatiebijeenkomsten niet weg kunnen nemen. Het aanbod van de buurt om samen te kijken naar een mix van verschillende woontypes legt de ontwikkelaar naast zich neer, als ‘niet wenselijk.’ Na vier jaar van voorbereiding heeft Capricorn kort voor carnaval juist de omgevingsvergunning (bouwvergunning) aangevraagd. „We zijn niet doof voor de opmerkingen, hebben het aantal appartementen al met tien verlaagd.”

Capricorn wil de bouw volgend jaar starten, maar houdt in de planning inmiddels rekening met een rechtszaak. Zo wordt ‘Achter de Oude Minderbroeders’ de zoveelste test voor het woonbeleid in Maastricht.

Lees ook: Waarom heeft Maastricht te weinig betaalbare woningen?

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *