Maastrichtenaren in debat in uitverkochte Sphinx: ‘Ik voel me een indiaan in mijn eigen stad’

De Limburger, 23-02-22 door Annelies Hendrikx

Het thema ‘Van wie is de stad?’ leverde het Maastrichtse debatcentrum Sphinx-nieuwe-stijl dinsdagavond in de Muziekgieterij meteen een uitverkocht huis op. Honderd bezoekers luisterden naar ‘gewone’ wijkbewoners en experts op het gebied van ‘openbare ruimte’. „De stad is van de inwoners.” 

Na veertig jaar in het Jekerkwartier te hebben gewoond, ontvluchtte Henk van de Voort twee jaar geleden gillend de Maastrichtse binnenstad. „Dramatisch. Ik voelde me een indiaan in mijn eigen stad.” Hij woonde in de Sint Pieterstraat toen zijn oudste zoon werd geboren en diens eerste woordje was niet ‘mama’ en evenmin ‘papa’, maar ‘bus’. „800 bussen per dag kwamen daar voorbij.” 

Lees ook: Maastrichts debatcentrum Sphinx kan eindelijk zijn doorstart maken: ‘Van wie is de stad?’

Het mag duidelijk zijn dat Henk van de Voort het veel te druk en lawaaierig vindt in het centrum van zijn stad. Dat weten ze bij de gemeente ook: in allerlei gremia heeft hij geprobeerd duidelijk te maken hoe belangrijk ‘wonen’ is voor een binnenstad. „Het evenwicht is weg. Er wordt alleen maar geprobeerd nóg meer bezoekers te trekken.”

Dorp in de stad

Jolanda Weijers vindt het er eveneens te druk. „Ik blijf daar liever weg.” Ze woont in De Heeg en daar is ook absoluut het één en ander op aan te merken, vooral op het troosteloze winkelcentrum, maar verder vindt ze het een fijne, groene wijk. Ron Pepels moet bekennen dat hij al „zeker tien jaar” niet in De Heeg is geweest. „Iemand van ons komt daar niet.” Te horen aan het applaus dat Ron ten deel valt als moderator Sander Kleikers hem voorstelt, zit half Wolder in de grote zaal van de Muziekgieterij. Wolder: dat is weer een compleet ander verhaal. Een dorp in de stad, waar het landelijk en rustig wonen is en dat een bloeiend verenigingsleven kent, vertelt Ron trots. Jolanda komt op haar beurt „zelden” in dat dorp: „Wat moet één van ons in Wolder?”

Na de pauze, die prettig wordt gevuld door de Landgraafse band Buzzard’s Brew, betreden vier deskundigen het podium. Voorzitter Chris Meys van het stadsbrede Buurtbalans -tevens voorzitter van Buurtnetwerk Limmel- vreest „dat we de stad aan het kwijtraken zijn. We moeten het economisch belang niet de doorslag laten geven.”

Een vrees die wordt gedeeld door directeur Piet Joosten van de RO Groep. Hij ziet met lede ogen het „langdurig commitment van beleggers met hart voor de stad” veranderen in keiharde ‘vastgoedhandel’: projectontwikkelaars met alleen oog voor het snelle geld hebben het dadelijk voor het zeggen in Maastricht. „Een langetermijnvisie op stadsontwikkeling ontbreekt.” 

Groot

Antropoloog Remy Kroese van onderzoeksbureau Dear Hunter merkt op dat de buitenwijken van Maastricht het nakijken hebben: „Je ziet het openbaar groen bijvoorbeeld armoediger worden naarmate je de binnenstad verder verlaat.” Floor van Spaendonck van Bureau Europa vraagt zich hardop af of we in deze stad dan echt terug moeten willen naar het kleine? Zonder universiteit en zonder academisch ziekenhuis? Natuurlijk niet. „Denk groot!”

Sphinx organiseert nog drie debatavonden rond het thema ‘Van wie is de stad?’. De eerstvolgende is 15 maart en gaat over ‘diversiteit en inclusie’. 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *