Maastrichts debatcentrum Sphinx kan eindelijk zijn doorstart maken: ‘Van wie is de stad?’

artikel in De Limburger d.d. 17/02/2022 door Annelies Hendrikx

Na twee keer te zijn uitgesteld vanwege corona kan debatcentrum Sphinx in Maastricht komende week dan eindelijk zijn doorstart maken: onder de titel ‘Van wie is de stad?’ organiseren nieuwe programmamakers -om te beginnen- vier debatavonden in de Muziekgieterij. 

De eerste is komende dinsdag 22 februari vanaf 19.30 uur (deuren open om 19.00 uur). „Dan stellen we de vraag: ‘voel jij je thuis, buitenshuis?’”, licht voorzitter Martijn Kagenaar toe. „Ín ons huis zijn we thuis, maar hoe zit dat in de straten, parken en wijken? Sphinx wil weten wat buurten mooi of juist lelijk maakt.”

Inwoners

Dat is dan ook één van de thema’s die moderator Sander Kleikers aan de orde zal stellen in gesprekken met Ron Pepels (inwoner van Wolder); Jolanda Weijers (De Heeg) en Henk van de Voort (voormalig inwoner van het Jekerkwartier). Zij zijn van tevoren geïnterviewd en op basis van die gesprekken zijn onderwerpen naar boven gekomen als ‘zijn er ontmoetingsplekken in de buurt?’ en ‘zou je mensen aan- of afraden om in jouw wijk te komen wonen?’, vertelt Kagenaar.

Lees ook: Doorstart voor Debatcentrum Sphinx: ‘Maar wel anders’

Na de inwoners is het de beurt aan vier experts van de beleving van de openbare ruimte. Dan praat Kleikers met directeur Floor van Spaendonck van Bureau Europa, onderzoeker Rémy Kroese van Dear Hunter, voorzitter Chris Meys van Buurtbalans en directeur Piet Joosten van de RO Groep.

Gratis 

In de pauze is er muziek van de zeskoppige disco-, funk- & pop-band Buzzard’s Brew uit Landgraaf. Toegang is gratis, maar aanmelden wel verplicht via muziekgieterij.nl/event/debatcentrum-sphinx. De coronaregels zijn nog van kracht: QR-check door de Muziekgieterij; een mondmasker bij verplaatsing en anderhalve meter afstand. Er kunnen maximaal honderd bezoekers terecht.

Onderhandelaars

De drie debatavonden die hierna volgen, hebben diversiteit, burgerinitiatief en klimaat als thema. Kagenaar: „De conclusies van deze serie geven we aan de onderhandelaars die een nieuwe coalitie gaan vormen. En daarna gaan we door, op weg naar een stad die leert van zijn inwoners.”

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *