Toneelschool en conservatorium van monumentale panden in centrum Maastricht naar nieuwbouw

De Limburger – 2 februari 2022 door Joos Philippens

Zuyd Hogeschool gaat met de toneelacademie en het conservatorium naar nieuwbouw. In beeld is De Koompe, een grasveld tegenover de Tapijnkazerne. Zuyd schermt met meer opties.

De toneelacademie en het conservatorium zitten in de Maastrichtse binnenstad, in monumentale panden; het conservatorium zelfs op twee plekken: in Wyck en in het Jekerkwartier. In 2017 was Zuyd Hogeschool nog heel tevreden. „Het kost extra inspanningen en geld, maar het levert ook veel op.”

Inmiddels is het roer drastisch omgegaan: Zuyd Hogeschool wil de podiumkunsten herhuisvesten in één nieuw pand. De huidige gebouwen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd, laat Zuyd weten. „Om het onderwijs ook in de toekomst op het gewenste niveau te houden zijn diverse aanpassingen aan de gebouwen noodzakelijk. Door de monumentenstatus is renovatie slechts deels mogelijk. Bovendien zou dit duur zijn.”

In zijn jaarverslagen meldt Zuyd verwachte inkomsten door de verkoop van de huidige toneelacademie (Lenculenstraat) en het conservatorium (Bonnefantenstraat). Gezien de ligging in de binnenstad zijn ze ongetwijfeld geliefd bij ontwikkelaars en beleggers, voor bijvoorbeeld appartementen.

Formeel besloot het College van Bestuur van Zuyd in 2021 tot de nieuwbouw. Nu lijkt er een serieuze locatie te zijn; de Koompe, een grasveld naast het politiebureau. Dat ligt vlakbij de Tapijnkazerne, die in gebruik is bij de universiteit. De Koompe, aan de drukke Prins Bisschopsingel, was vroeger onderdeel van de vestingwerken. Tot 1975 speelde voetbalclub MKC er, tot 2019 waren er zeven edities van popfestival Bruis.

Volgens de gemeente Maastricht heeft Zuyd Hogeschool voor de podiumkunsten inderdaad dit gebied op het oog en is de grond van het Rijksvastgoedbedrijf, dat dinsdagmiddag nog niet kon reageren. De gemeente: „Als beide partijen tot een principieel akkoord komen, kunnen wij met Zuyd aan de slag om de (ruimtelijke) haalbaarheid te onderzoeken.” Zuyd Hogeschool bevestigt dat De Koompe (betekent: De Kommen) in beeld is, maar spreekt van ‘een van de opties.’ „We voeren hier echter geen onderhandelingen over.”

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *