Bomen Stadspark

De Limburger – Annelies Hendrikx 15 december 2021

De gemeente Maastricht heeft een begin gemaakt met het planten van honderdvijf nieuwe bomen in het Stadspark. 

Eind 2020, begin 2021 zijn veertig bomen in het Stadspark gekapt, onder meer omdat ze ziek waren en een risico vormden voor voorbijgangers. Begin oktober 2020 werd nog een kinderfietsje verpletterd door een omvallende boom in het park. De bomen die nu geplant worden, zijn deels bedoeld ter vervanging van die gekapte exemplaren. Deels zijn het ook nieuwe bomen op eveneens nieuwe groeiplaatsen. 

Lees ook: Maastricht kapt 41 ‘risico-bomen’ in het Stadspark en omgeving

Bijzonder

„Om het bijzondere karakter van het Stadspark in ere te houden hebben de boombeheerder en de groenontwerper van de gemeente hun best gedaan om bijzondere boomsoorten in te kopen”, aldus de gemeente. Het gaat om bomen die klimaatbestendig zijn, maar ook om soorten met een uitbundige bloei, zoals kersenbomen van verschillende variëteiten en soorten die in het verleden onderdeel waren van een andere, warmere klimaatzone zoals de Perzische slaapboom (Albizia julibrissin). 

Kiespijnboom

Andere bijzondere soorten die het Stadspark rijker moeten maken zijn onder meer de geelhout (Cladastris kentukea); de doodsbeenderenboom (Gymnocladus dioica); de osagedoorn (Maclura pomifera); de Indische sering (Lagerstroemia Natchez) en de Kiespijnboom (Zanthoxylum americanum). Wethouder John Aarts plantte dinsdagmiddag één van de eerste exemplaren op de hoek Van Heylerhofflaan/Sint Pieterskade. Dit betrof een Indische sering (Lagerstroemia Natchez).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *