Je woning verhuren aan toeristen? In Maastricht moet je je eerst registreren

De Limburger – 11-12-2021 om 20:55 door Joos Philippen

Het kan een lucratieve bijverdienste zijn. Zelf op vakantie gaan en je woning verhuren aan toeristen. In Maastricht mag dat zestig dagen per jaar. Voortaan moet je wel een registratienummer aanvragen.

In de bij toeristen populaire stad Maastricht kunnen inwoners aardig bijverdienen door hun huis te verhuren. Voor hun buren kunnen steeds wisselende groepen ‘vreemden’ echter minder positief uitpakken. Het maakt de buurt anoniemer en dus mogelijk minder leefbaar.

Maximaal twee kamers verhuren mag elke Maastrichtenaar sowieso. Deze zogeheten guesthouse-regeling blijft overeind. De gemeente promootte deze ‘hospitaregeling’ recent nog vanwege het tekort aan studentenkamers. Maar voor wie zijn hele woning wil verhuren wordt Maastricht strenger. Je wordt in de loop van 2022 verplicht om eerst een registratienummer aan te vragen.

Lees ook: Kan de hospita de kamernood in Maastricht verlichten? ‘Je schenkt een student een echt thuis’

Het verhuren van hele woningen is (nog) geen big business in de provinciehoofdstad, zo blijkt uit een pilot die twee jaar geleden startte. Daardoor werd het mogelijk je huis maximaal zestig dagen per jaar te verhuren aan toeristen. Voorwaarde: je moest de datum van verhuur doorgeven, het aantal toeristen, via welk platform (bv Airbnb, VBRO of Booking.com), land van herkomst en hun leeftijden.

Dit blijkt te vrijblijvend te zijn. Slechts 18 verhuurders meldden zich. Na intensief gespeur vond de gemeente op het internet nog 180 adressen. In totaal ging het om enkele honderden verhuringen per jaar, waarbij corona het beeld behoorlijk vertroebelt. Veel overlast veroorzaakte de woningverhuur niet, behalve op één adres dat 33 klachten opleverde en inmiddels niet meer actief is.

Toch wil de gemeente af van het detective spelen. Ze gaat aansluiten bij de wettelijke mogelijkheid van de registratieplicht, naar het voorbeeld van Amsterdam en enkele andere steden. De verplichting om zich te registreren levert meer gegevens op, ook omdat ook de verhuurplatforms strafbaar zijn als advertenties zonder registratienummer plaatsen. Op deze manier kunnen gemeenten gemakkelijk de ontwikkelingen monitoren en hun beleid erop afstemmen.

De gemeente Maastricht weet zich gesteund door organisaties die opkomen voor de leefbaarheid in de stad, zoals Buurtbalans en bewonersvereniging Jekerkwartier. Ook de Samenwerkende Hotels Maastricht, beducht voor illegale concurrentie, en de Vereniging Eigenaren Binnenstad Maastricht zijn positief. Ze stellen voor om aan de registratie meteen brandveiligheidseisen te koppelen.

Lees ook: Buurtbalans luidt noodklok: door toeristen en studenten te pamperen vergeet Maastricht zijn inwoners

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *