Nieuwsbrief 2021 – nr. 8

We hebben afgelopen periode enkele leuke en inspirerende ontmoetingen met elkaar gehad. Eerst was er de feestelijke herplaatsing van de bronzen haan in het Stadspark, vervolgens waren er 2 rondleidingen Tapijn. Deze rondleidingen waren dermate goed bezocht dat er komend voorjaar zeker nog één zal volgen. Het voelde goed om elkaar weer eens te kunnen zien en spreken. Helaas, door de oplopende besmettingen zijn er nu weer inperkende maatregelen nodig met als gevolg dat we weer even pas op de plaats moeten maken voor onze andere (sociale) activiteiten. Neemt niet weg dat we u graag weer informeren over belangrijke ontwikkelingen aangaande het Jekerkwartier.

1.    Corona
2.    Openbaar Vervoer Binnenstad (Jekerkwartier, Kommelkwartier, Vrijthof etc.)
3.    Fietsparkeren
4.    Woningbouw plannen KPN-centrale Sint Bernardusstraat
5.    Wetenswaardigheden over het Jekerkwartier
6.    Ledenwerving

1.   Corona

Wij komen steeds meer terecht in een moeilijke en onvoorspelbare Corona periode met alle gevolgen van dien.

Na de bekendmaking van de nieuwste voorlopige Corona maatregelen kabinet (tot 3 december) gaat het voor de binnenstad en het Vrijthof om het volgende:

  • Voor de periode tot 3 december worden vergelijkbare voetgangersmaatregelen als vorig jaar voor de binnenstad voorbereid. De periode daarna is afhankelijk van de dan verwachte verdere Corona maatregelen.
  • Langs het Vrijthof moet -gezien de 1,5 meter afstandsnorm- het voetganger beloop via de weg verlopen. Er is te weinig ruimte op de trottoirs langs de gevels. De huidige situatie wordt dus gecontinueerd, dus zonder verdere ov-oplossing.
  • Voor fietsers is de bereikbaarheid afhankelijk van het al dan niet doorgaan van de variant Magisch Maastricht (MM).
  • Of dat (MM) doorgaat blijft nog onzeker. Als het doorgaat zal het waarschijnlijk een afgesloten gebied worden met toegangscontrole Coronapas: 2G of 3G afhankelijk van de regels na 3 dec.

2.   OV-vervoer Binnenstad (Jekerwartier, Kommelkwartier, Vrijthof etc.)

Een buitengewoon grote teleurstelling is het dat afgelopen weken het toegezegde herstel van de ov-busverbindingen binnenstad niet is doorgegaan; ook niet de door ons ingebrachte alternatieven.
Al met al blijven wij als bewoners wederom zitten met de afgeschaalde en ongewenste ov-situatie voor het zuidelijk deel van de binnenstad.
Wij blijven actief op dat punt en spreken het gemeentebestuur aan op hun verantwoordelijkheid om ook voor bewoners en bezoekers binnenstad zuid fatsoenlijk OV te garanderen.

3.   Fietsparkeerplaatsen

Vanaf 1 december worden de fietsenstallingen die vooralsnog beoogd zijn in Maastricht west (waaronder het Jekerkwartier) gebouwd. Er zijn wel wat leveringsproblemen en Corona zal mogelijk nog wel wat roet in het eten gooien…. maar het is ingepland. Per januari worden ook de fietsparkeer bewegwijzeringsborden geplaatst.

4.   Woningbouwplannen KPN-centrale Sint Bernardusstraat

Het zal u de laatste tijd niet ontgaan zijn: de werkzaamheden omtrent de verplaatsing van de KPN-telefooncentrale aan de Achter de Oude Minderbroeders/ Sint Bernardusstraat.

Capricorn Capital Group heeft als ontwikkelaar de afgelopen periode, met de architecten van CB5, hier grondig onderzoek gedaan en plannen gemaakt voor de herontwikkeling van de telefooncentrale naar een woonlocatie. Dit heeft geresulteerd in een plan wat zij graag aan de direct omwonenden willen presenteren. Deze omwonenden hebben allemaal een flyer met uitnodiging in de brievenbus ontvangen.

Informatieavond:          dinsdag 30 november
Inloop:                          18:00 uur inclusief koffie en thee
Presentatie:                  18:15 uur tot 19:45 uur
Locatie:                         Stayokay – Maasboulevard 101

Info/ aanmelden                                                                                                    Aanmelden kan door voor donderdag 25 november door een e-mail te sturen naar:  jeker@capricorncapital.nl
Ook voor nadere informatie verwijzen wij naar dit mailadres.

Gezien de geldende maatregelen tegen het coronavirus wordt u gevraagd om een coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs mee te nemen. 

5.   Wetenswaardigheden over het Jekerkwartier

Wij willen u attenderen op een website waar u allerlei wetenswaardigheden over het Jekerkwartier kunt vinden. Het is werkelijk de moeite waard om hier eens naar te kijken:
https://allecijfers.nl/buurt/jekerkwartier-maastricht/

6.   Ledenwerving 

Onze nieuwsbrieven worden onder ca 300 mensen verspreid. Hiervan zijn er 150 lid van BJK. Een lidmaatschap kost € 15 per persoon per jaar. Mocht u als lezer van onze nieuwsbrieven in het Jekerkwartier wonen en onze activiteiten willen steunen: meld u dan aan als lid!  Dit kan via onze website www.bewonersjekerkwartier.nl

BJK ontvangt geen subsidie. Onze enige bron van inkomsten is de contributie van onze leden of soms een enkele donatie.

Sowieso stellen wij feedback op onze nieuwsbrief en activiteiten zeer op prijs.
Wij nodigen u uit om uw reactie aan ons kenbaar te maken middels de reply.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *