Heemschut nr. 3 september 2021

Limburg – WMK                                                                                                               De Limburgse kunstenaar Frans Slijpen heeft voor de voormalige bedrijfskantine van de PLEM-Maascentrale op het bedrijventerrein Zevenellen te Buggenum, gemeente Leudal een monumentale glasmozaïek gemaakt, naar thematiek van diverse volksvertellingen rond de Maas. Het mozaïek kreeg de naam het Haockemenneke en het Vurig Spook en werd in 1968 aangebracht en onthuld. Het werk symboliseert vanwege de iconografische betekenis op goede wijze de functie van verhalenverteller. De PLEM-Maascentrale, een kolengestookte elektriciteitscentrale, werd in 2007-2008 grotendeels ontmanteld en kende sindsdien diverse eigenaren. Nu is het in handen van de Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (OML), die het pand inclusief het kunstwerk wil slopen. Op het terrein moeten appartementen komen. Luc Slijpen, de zoon van de kunstenaar, is een actie begonnen om het werk van zijn vader te redden. Vanuit het Limburgs Museum was interesse, maar kon het monumentale werk door plaatsgebrek toch niet opnemen. Er volgde veel getouwtrek over wie de eigenaar van het pand is en wie de eigenaar van het kunstwerk. Tot zelfs de correspondentie via de advocaat van OML moest lopen. De Werkgroep Monumentale Kunst heeft aan partijen kunnen aantonen hoe belangrijk het kunstwerk voor Limburg is en dat het gered kan en moet worden. De erfgenaam wist BOEi te interesseren voor het werk en BOEi heeft een mooie herbestemmingsplek gevonden. Uiteindelijk zijn alle betrokkenen – OML, BOEi de tusseneigenaren Enexis en Atero en de erfgenaam – met elkaar rond de tafel gegaan. De redding is een feit. Het werk is uitgenomen en over gebracht naar een restaurator. Het zal daarna door BOEi in Maastricht worden herplaatst. Ruud Kuipers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *