HENNEPKWEKERIJEN: HELP ZE UW BUURT UIT!

Op verzoek van de politie Maastricht willen wij u attenderen op onderstaand bericht:

HELP ZE UW BUURT UIT!                                                                                            We krijgen vaak de opmerking: ‘Waarom maken jullie je zo druk over hennepkwekerijen? Hennep wordt toch gedoogd?” Uit deze reacties merken wij dat de gevaren van een hennepkwekerij vaak onderschat worden.                                                                     Mocht zich een hennepplantage bij u in de buurt bevinden, dan loopt u risico op brand door kortsluiting en lekkage. De schade die de hennepteelt veroorzaakt, is groot.

Verdachte situaties                                                                                                 Aspecten die kunnen duiden op verdachte situaties:

 • Uw buren geven plotseling veel geld uit aan een dure auto, luxe vakanties of andere dure dingen
 • Op de meeste vreemde tijdstippen zijn er verdachte activiteiten in en rondom een pand (bijvoorbeeld het licht brandt de hele nacht, jerrycans of zakken potgrond worden naar binnen gedragen of u ziet een geblindeerde bestelbus voor de garagepoort)
 • Er is een sterke, vreemde geur waarneembaar
 • Muren of vloeren geven warmte af
 • Er brandt voortdurend licht of er is een gloed van felle lampen waarneembaar
 • Rolluiken zijn altijd dicht, ramen zijn afgeplakt of er staat vocht op de ramen
 • Stroomuitval of lampen die knipperen door spanningsdips
 • Installaties die voortdurend zoemen
 • Er zijn extra ontluchtingspijpen of roosters in het dak of aan de gevel
 • U merkt een sterke tocht (door aan- en afvoer van lucht)
 • Er zijn camera’s of andere beveiliging aanwezig

Melden                                                                                                                          Denkt u dat er een hennepkwekerij of drugslab in uw buurt zit? Ook al lijken sommige details misschien nietszeggend, elk stukje informatie kan net voldoende zijn voor de politie om een zaak rond te maken of een aanhouding te kunnen verrichten. Daarnaast is het ook mogelijk uw melding telefonisch bij de gemeente te doen via 14043 of via de Maastricht Meldt app (oppercategorie overlast en hoofdcategorie drugs).                                      Melden kan bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld misdaad anoniem)! Ga voor meer informatie naar https://www.politie.nl/themas/illegale-hennepteelt.html.