Staand drinken op terrassen in Maastricht: horeca en bewoners formuleren elk apart hun wensen

Joos Philippens – De Limburger 10 maart 2020

Horecaondernemers en bewonersgroepen uit het Maastrichtse stadscentrum gaan allebei apart formuleren hoe zij het staand drinken op terrassen zien. Later deze maand leggen ze hun bevindingen bij elkaar.    

De gemeenteraad van Maastricht nam op 11 februari met nipte meerderheid het besluit om staand drinken op horecaterrassen weer toe te staan. Dat zou de gezelligheid in de stad ten goede komen. Bewonersgroepen toonden zich daar fel tegen. Ze hameren erop dat het belang van bewoners stelselmatig ondergeschikt wordt gemaakt aan dat van (te omvangrijk) toerisme. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake staat het staand drinken alleen toe als daar overleg over is geweest met omwonenden.

Lees ook: Staand of zittend drinken op Maastrichtse terrassen?

Afgelopen week kwam de zogeheten Klankbordgroep Horeca bijeen, met daarin vertegenwoordigers van de horeca en bewonersgroepen. Volgens Khanny Jongen van Koninklijke Horeca is daar afgesproken dat een aantal horecaondernemers uit het Boschstraatkwartier, Jekerkwartier, Stokstraatkwartier, Wyck en Tapijn alle terraswensen op een rijtje gaat zetten.

„Staand drinken heeft prioriteit, daar moeten in mei afspraken over zijn”, zegt Jongen. „Niet elke horecazaak heeft daar trouwens behoefte aan.” Er is nóg een acuut probleem: het roken. Dat wordt per 1 april volledig geweerd in cafés. „Dan gaan mensen op straat roken, dus dat moeten we goed regelen.”

Paaltjes

Wouter Mulder van Buurtnetwerk Jekerkwartier zegt dat de bewoners ook onderling overleggen en daarbij de brief van Penn als uitgangspunt nemen. „Daarin lezen wij duidelijk: statafels, niet zo maar iedereen op straat. Voor ons staat de leefbaarheid centraal, want veel mensen maken zich nu al ongerust over wat hen boven het hoofd hangt. Het moet niet het hele jaar carnaval worden. Trouwens: overal in de stad paaltjes en touwtjes rond terrassen, dat ziet toch ook niet uit?”

Maatwerk

Khanny Jongen zegt per gebied afspraken te willen maken met de bewoners. „Want de situatie verschilt vaak. Hopelijk is het mogelijk om veel maatwerk te bieden.” Na het overleg tussen horeca en bewoners gaat de gemeente de uitgangspunten bepalen waaronder staand drinken mogelijk wordt. Horecazaken moeten vervolgens een concreet plan indienen, liefst afgestemd met bewoners. Nog voor de zomer wil de gemeente die plannen toetsen, waarna de pilot van een jaar start.

Lees ook: Ongeloof en woede: Maastrichtse buurten voelen zich voor de gek gehouden bij omgevingsvisie

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *