Staand drinken op Maastrichtse terrassen mag

Joos Philippens in De Limburger 12-02-20

Het staand drinken op terrassen in Maastricht wordt mogelijk. Een nipte raadsmeerderheid (19-15) stemde dinsdagavond in met een pilot, ook al ontraadde burgemeester Penn-te Strake die.

Het CDA en solo-raadslid Alexander Lurvink waren de dragende krachten achter een motie om staand drinken op horecaterrassen in Maastricht weer mogelijk te maken. Ze menen dat dit de gezelligheid en sfeer in de binnenstad ten goede komt. Lurvink, die opkomt voor de studenten, onderstreepte dat met een petitie die binnen enkele dagen al honderden keren werd getekend.

Er komt een proef van een jaar met evaluaties. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake vroeg vergeefs om een ander proces: „Spreek eerst met horeca en omwonenden en kijk dan of een pilot erin zit.” Ze wees erop dat nu het principe is: geen statafels, met uitzondering van sommige evenementen.

Lees ook: Staand drinken op terras moet weer mogen

Burgemeester en wethouders zijn gevoelig voor de bezwaren uit de stad. Bewonersvereniging Jekerkwartier voorziet een horrorscenario en vreest grotere groepen op straat, wat overgaat in ‘festival- of carnavalsgedrag.’ Buurtbalans, waarin circa 25 buurtnetwerken en bewonersorganisaties intensief samenwerken, bespeurt groot ongenoegen van direct omwonenden. De Vereniging Binnenstadsbewoners, Buurtnetwerk Binnenstad en Vrijthof Binnenste Buiten plaatsen het staand drinken in een breder perspectief. Zij hameren er al jaren op dat het belang van bewoners stelselmatig ondergeschikt wordt gemaakt aan dat van (te omvangrijk) toerisme.

Lees ook: Verzet tegen staand drinken in Maastricht

Senioren Partij, GroenLinks, PvdA, SP, 50-Plus en LPM stemden tegen het staand drinken. Ze vrezen conflicten tussen horeca en bewoners, waardoor de balans in de binnenstad verstoord wordt. Met de PvdA betreurt burgemeester Penn dat bestaande convenanten met buurten worden overruled. CDA’er Niels Peeters ontkent dat: „Nadere afspraken (op welke dagen, onder welke voorwaarden) moeten samen met bewoners worden bepaald.” De VVD is voor, maar wijst erop dat dit ook voor de horeca de verantwoordelijkheid betekent om de pilot te laten slagen.

Voor GroenLinks en de SP was het aannemen van de staand drinken-motie reden om vervolgens tegen de complete terrasverordening te stemmen. Toch kreeg die een ruime meerderheid.

De indeling van terrassen geschiedt definitief via loodlijnen. Dat betekent dat restaurant ’t Kläöske zijn terras aan het Onze-Lieve-Vrouweplein alleen houdt als de andere ondernemers bereid zijn in te schikken. Wat betreft het Cörversplein haalde een motie van D66 het: daar wordt het terras bij het trafohuisje in tweeën gedeeld, zodat alle horecazaken een terras behouden.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *