Bewonersgroepen verzetten zich tegen staand drinken op terrassen in Maastricht

 Joos Philippens in De Limburger 10-02-20

Een dag voor de Maastrichtse raadsvergadering over het toestaan van ‘staand drinken op horecaterrassen’ komen allerlei bewonersgroepen in het verweer.

Het CDA en raadslid Alexander Lurvink dienen dinsdag een motie in om staand drinken op horecaterrassen in Maastricht weer mogelijk te maken. Ze menen dat dit de gezelligheid en sfeer in de binnenstad ten goede komt.

Festivalgedrag                                                                                          Bewonersvereniging Jekerkwartier voorziet een soort horrorscenario. „Het aantal personen per terrasoppervlakte wordt volstrekt vrijgelaten, wat leidt tot grotere groepen op straat, wat overgaat in ‘festival- of carnavalsgedrag’ dat moeilijker in de hand is te houden door het horecapersoneel.”

Ook Buurtbalans is geschrokken. Binnen deze organisatie waarin circa 25 buurtnetwerken en bewonersorganisaties intensief samenwerken om het leefklimaat in de buurten vitaal en gezond te houden, leidt het terrasvoorstel tot ‘ongelooflijk veel’ commotie. „Vrijwel onmiddellijk kwamen er vanuit diverse buurten negatieve signalen over dit voornemen.”

Lees ook: In Maastricht moet staand drinken op een horecaterras weer mogen Buurtbalans wil de situatie niet terug van hele groepen mensen die op straat (op de terrassen) staan te drinken. „Dit tot groot ongenoegen van direct omwonenden, met veel overlast en een sterke vermindering van de leefkwaliteit.” Buurtbalans wijst erop dat door verbeterde handhaving het probleem net verminderd is.

Ondergeschikt                                                                                                                  De Vereniging Binnenstadsbewoners, Buurtnetwerk Binnenstad en Vrijthof Binnenste Buiten plaatsen het staand drinken in een breder perspectief, waar ze al jaren op hameren: stelselmatig wordt het belang van bewoners ondergeschikt gemaakt aan dat van (over)toerisme, bijvoorbeeld door het Vrijthof steeds vaker en langer te gebruiken voor evenementen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *