Rotterdamse ‘rouwdouwer’ bracht leven in de Pieter

De Limburger –  09-01-2019   in memoriam Sjak Planthof

Mike Doove, oud-kroegbaas van café de Pieter. Afbeelding: Guy van Grinsven

Hij maakte als eerste in Maastricht van café de Pieter op kerstavond een danstent. „Een café moet altijd open zijn.” De Maastrichtse Rotterdammer Mike Doove overleed zaterdag op 74-jarige leeftijd na een lang ziekbed.

Kerstavond in zijn café aan de Sint Pieterstraat karakteriseerde hem, aldus dochter Anouk. „Hij hield van leven in de brouwerij. Er werd tot in de late uurtjes gedanst, terwijl anderen om 6 uur sloten.”

Doove was zoon van een Maastrichtse vader en Poolse moeder in Rotterdam. Met dichter Jules Deelder zat hij op school. „Samen gingen ze naar het voetbal”, weet neef Maarten Hamming die nu de Pieter uitbaat. Doove trok in 1969 naar Maastricht, waar zijn vader woonde.

Voordat Doove in 1984 de Pieter overnam, reed hij met paard-en-wagen toeristen rond, en verkocht kerstbomen op het Vrijthof. Zijn stiefvader liet hem geld na dat hij op aanraden van vrienden in het café stak. Zijn vrouw Steffie stond er al achter de bar. Ze runden de zaak tot 2007. Neef Hamming: „Zij maakten de Pieter tot wat het nu is.”

Doove was lid van het Maastrichts Mannenkoor. Tijdens ‘Café Chantant’ op zondag zong hij mee in zijn café. Stamgast advocaat Theo Hiddema: „Hij was een rechtdoorzee Rotterdammer die altijd de vrolijke noot zocht.” Fotograaf Guy van Grinsven typeert hem als ‘eigenwijze donder’. „Een geweldige man, maar niet voor iedereen.”

Van Doove wordt zondag feestelijk afscheid genomen bij zijn café. De kroegbaas, die vrouw en dochter achterlaat, wordt in besloten kring gecremeerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *