Onvrede over studentenhuisvesting Maastricht: ‘Vaste bewoners trekken weg’

Pascale Thewissen Vandaag (07-11-18) om 07:25 in De Limburger

Onvrede over studentenhuisvesting Maastricht: ‘Vaste bewoners trekken weg’

Protest in de raadszaal. Afbeelding: Johannes Timmermans

Tientallen Maastrichtenaren togen dinsdagavond naar het stadhuis. Daar wilden ze hun ongenoegen over de studentenhuisvesting kenbaar maken. “Vaste bewoners trekken weg.”

De toon is meteen gezet. Inwoners van Limmel weigeren voor aanvang van de evaluatie van het beleid voor woningsplitsing en -omzetting een spandoek weg te halen dat is opgehangen in de raadszaal met de tekst ‘Stop de huizenmelkerij, Limmel voor Balans’.

Niet conform de huisregels, oordeelt de voorzitter, die niet wil beginnen met de vergadering totdat het spandoek is verwijderd.

Tientallen bewoners – afkomstig uit allerlei buurten en wijken zoals Limmel, Brusselsepoort, Wyck en Jekerdal – hebben gehoor gegeven aan de oproep van onder andere Buurtbalans, dat 25 bewonersorganisaties in de stad vertegenwoordigt, om met hun aanwezigheid hun onvrede over het kamerbeleid duidelijk te maken. Sinds twee jaar gelden in de stad strenge regels voor (nieuwe) studentenpanden.

Strengere regels

De bewoners willen graag dat de regels nóg strenger worden. Wouter Mulder van de Bewoners Jekerkwartier dringt erop aan een halt toe te roepen aan de ongelimiteerde ‘verkamering’ in het centrum, waar anders dan in de omliggende wijken geen afstandscriterium of maximum percentage studentenpanden per straat geldt “Behoud de woonfunctie van de binnenstad”.

Nee, hij heeft niets tegen studenten. Wel tegen de manier waarop ze gehuisvest worden. “Vaste bewoners trekken weg.”

Bijzaken

De woningeigenaren en -verhuurders willen juist een versoepeling van het beleid. In hun ogen is de aandacht voor de overlast buitenproportioneel groot. ‘Specifieke gevallen worden breed uitgemeten en alle studenten over één kam geschoren. Wij hebben ons als stake holders altijd constructief en meedenkend opgesteld. Echter lijkt het vanavond wederom te gaan over bijzaken’, lieten ze in de aanloop naar de evaluatie, in een brief aan de gemeenteraad weten.

Praten

Eén van de woningverhuurders – “een investeerder, geen huisjesmelker” – wijst erop dat veel grote panden in de stad leeg zouden staan en zouden verpauperen als er geen studenten zouden wonen. “Heeft u wel eens geprobeerd met ze te praten”, vraagt hij. Het komt hem op hoongelach van het publiek te staan.

Rowan van der Broeck van de Maastrichtse Studentenraad vindt dat ten onrechte de hele groep studenten wordt gestigmatiseerd. In de evaluatie ontbreekt volgens hem een belangrijke vraag, namelijk: heeft Maastricht wel genoeg studentenkamers? Het antwoord volgens hem: nee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *