Vrees voor grote speler in binnenstadsbuurt Maastricht: ‘Dit kan het imago van de wijk verstoren’

Artikel in De Limburg van 27-10-2018 door Sjak Planthof
Er komt een supermarkt aan de Sint Pieterstraat in het Jekerkwartier. Een buurtwinkel vreest de doodsteek. Andere ondernemers zijn bezorgd over het unieke karakter van de binnenstadsbuurt.

Maurice Franssen verwacht niet dat zijn slagerij te duchten zal hebben van een supermarkt die in een pand honderd meter verderop in de Sint Pieterstraat komt. “Ik heb een assortiment dat afwijkt van wat Coop biedt.” Voor het verswinkeltje aan Achter de Molens is het volgens hem wel de doodsteek. “Die heeft dezelfde verswaren.”

Buurtwinkeltje

Franssen doelt op het buurtwinkeltje van Mart en Carla Habets aan Achter de Molens. Eerder dit jaar kreeg winkelketen Coop van de gemeente Maastricht een vergunning om een supermarkt te vestigen in een leegstaand pand waar eerder een keukenwinkel heeft gezeten. Habets luidde de noodklok. Hij vreest zijn verswinkel, anno 1952, te moeten opdoeken. Met medestanders diende hij tientallen bezwaarschriften in. Die werden door de gemeente ongegrond verklaard, omdat de Coop voldoet aan het bestemmingsplan.

Habets denkt aan gerechtelijke stappen: “Een supermarkt is geen vernieuwende detailhandel zoals de gemeentelijke nota vermeldt.” Coop zegt naast een basisassortiment ook versmaaltijden aan te bieden.Niet alleen Habets zal het zwaar krijgen volgens Franssen. “Hetzelfde geldt voor Cobben aan de Glacisweg in Sint Pieter. Die zit in hetzelfde segment.”

Sfeer

De slager vreest meer voor aantasting van de sfeer van de binnenstadsbuurt met veel kleine speciaalzaken. “Dit is een leuke wijk. De komst van een supermarkt kan het imago verstoren. Zoiets trekt ander volk aan. Dat kan verkeerd lopen.”

Hij verwijst naar Plein 1992, waar jongeren ’s avonds rondhangen bij de Albert Heijn en de buurt overlast bezorgen. Het pand waar Coop komt, zit naast de universiteitsbibliotheek, vlak bij Tapijn waar studentenvoorzieningen komen. “Gesleep met kratten bier naar het Tapijnpark willen we niet. Hopelijk zit ik fout. Het is koffiedik kijken.”

Bestemmingsplan

De gemeente zegt de zorg van bewoners te begrijpen. “We zijn echter gebonden aan het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan.” De gemeente meldt dat Coop geen gebruikmaakt van winkelwagentjes, maar enkel mandjes. “Het is gericht op beperkte boodschappen die te voet of per fiets gedaan worden. Het gebrek aan parkeerruimte maakt het gebied onaantrekkelijk voor auto’s.”

Kleine ondernemers

Jeffrey Kuckelkorn van kant-en-klaarmaaltijdenzaak Cato by Cato meent dat de gemeente kleine ondernemers actiever moet steunen. “Die dragen de stad. Ze zorgen voor diversiteit, continuïteit en binding. Winkelketens komen en gaan.”
Monique Houbiers van wijn- en kaaswinkel Le Salonard aan de Maastrichter Heidenstraat vindt een supermarkt overbodig. “Het komt de buurt niet ten goede en verstoort de rust en de sfeer.”

Namens de honderd leden tellende bewonersvereniging schetst Wouter Mulder een ‘duivels dilemma’: “Er is leegstand, dat wordt ingevuld. We willen wel anders, maar we kunnen niet anders.”

Coop verwacht de winkel in het eerste kwartaal van 2019 te openen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *